RecensieFilm

Vind je liefde op gevoel of via een makelaar? ‘What’s Love Got to Do with It?’ geeft antwoord

Lily James en Shazad Latif in 'What’s Love Got to Do with It?'.

 Beeld
Lily James en Shazad Latif in 'What’s Love Got to Do with It?'.

What’s Love Got to Do with It?
Regie: Shekhar Kapur
Met Lily James, Shazad Latif, Emma Thompson
★★★★

Remke de Lange

Komt liefde met een vonk? Of kun je liefde sturen? Dit lichtvoetige Britse drama geeft, opgewekt meanderend, antwoord op beide vragen. Zoe (Lily James) en Kaz (Shazad Latif) zijn als buurkinderen opgegroeid. Hadden samen een boomhut. In het ene huis een drukke familie met bont behang, goudkleurige kussens en geurige curry’s. Achter de gevel ernaast een bohemien sfeer met een alleenstaande moeder en een eigenwijs hondje.

Zoe, documentairemaker, besluit haar jeugdvriend met de camera te volgen wanneer hij aankondigt te gaan trouwen. Met een onbekende. De zoektocht naar een levenspartner laat hij graag over aan zijn Pakistaanse ouders. Een gearrangeerd huwelijk, voor een moderne Londense dertiger? ‘Love, contractually’, noemt Zoe het. Zij vertrouwt liever op het bemiddelaarsalgoritme van Tinder.

Bollywood-glitter

Debuterend als scenariste begeeft Jemima Khan (1974) zich met dit interculturele verhaal deels op bekend terrein. Geboren als Goldsmith in aristocratische kringen, bevriend met prinses Diana, bekeerde ze zich tot de islam voor haar huwelijk met een Pakistaanse politicus, voordat ze zich ontwikkelde tot producent van onder meer Impeachment: American Crime Story. Ze had ook een jarenlange relatie met acteur Hugh Grant.

What’s Love Got to Do with It? heeft enkele geestige scènes, zoals bij de huwelijksmakelaar die Kaz’ ouders inschakelen. “Aan welke huidskleur dacht u?” “Tarwe!”, roept de moeder. En mooie momenten in Lahore, waar een huwelijksfeest drie dagen duurt en we kleine inkijkjes krijgen achter de Bollywood-glitter van geborduurde jurken, sluiers en rinkelende armbanden.

Toch staat de film niet al te lang stil bij culturele verschillen: What’s Love Got to Do with It? gaat over liefde. De camera van Zoe, die alle betrokkenen over hun liefdesleven bevraagt, is een slim middel om een waaier aan gedachten te verzamelen. Ze komen samen in een wat geforceerde finale, maar regisseur Shekhar Kapur, die in de jaren negentig naam maakte met Bandit Queen en Elizabeth, levert met zijn energieke acteurs een lieve, romantische film af. Emma Thompson als Zoe’s moeder is duidelijk ingehuurd voor de vrolijke noot. Als altijd rap van tong, en rondhopsend in kleurige tuniek, doet ze waar ze goed in is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden