Vind een savooiekool en vul ’m met spek en gehakt

Beeld COLOURBOX

Al mopperend loop ik de zesde winkel in: nergens savooiekool te vinden! 

In de zestiende eeuw werd de groente al geïmporteerd uit de Savoye (Noord-Italië en Frankrijk), zoals blijkt uit recepten. Subtieler van smaak dan de harde kool in het noorden. Het is waar, die kool met 'losse kop' wordt eerder slap dan de andere sluitkolen. Maar gaat het in winkels om de klant of de winkelier?

Ik mag niet mopperen. Tijdens mijn zoektocht zie ik paarse spruitjes, rode spitskool, groene bloemkool. Kennelijk loop ik achter. Maar Lidl en Albert Heijn verkopen wel savooie, zij het zonder dat mooie gekrulde donkergroene omblad ('gefronst' heet dat). Even doorzetten, dan kun je nog best iets gewoons kopen.

Bereidingswijze

Klontje boter verhitten in een anti-aanbak-koekepan. Spek hierin zachtjes fruiten, gehakt erbij, rul houden met een spatel, ui al roerend toevoegen met de geschilde en grofgeschaafde aardappels. Kruiden met karwij, peper en zout. Water erbij. Onder een deksel op laag vuur laten garen voor 15 tot 20 minuten.

Buitenbladeren afpellen als de kool te zwaar is, bewaren voor een stamppotje. Kool wassen. Met een scherp mes zoveel mogelijk van de stronk wegsnijden. Twee minuten met de bolle kant boven in een magnetronschotel toegedekt met ingeprikt vershoudfolie in de magnetron zetten, hoogste vermogen. Daarna met een scherp mes een rond gat in de bovenkant snijden. Het eerste laagje mooi blad bewaren. Verder uitbikken, uitsnijdsels wegdoen. De holle kool met een scheutje water toegedekt opnieuw 5 minuten in de magnetronschotel zetten, hoogste vermogen. Vullen met het gemengde gehakt.

Het tweede klontje boter smelten in de koekepan. Uitgeschept koolblad in reepjes kort fruiten met reepjes gedroogde tomaat. Rond de kool scheppen. Vlak voor serveren nog 2 minuten onbedekt in de magnetron zetten, hoogste vermogen. De dikke nerven beschouwen als botten.

Menusuggestie. Vooraf: plakjes cornedbeef met daarop gewassen rucola, daarop een dot crème fraîche. En een partje limoen. Limoen op het bord uitknijpen, alles fijn snijden.

Na: druivenvla. Rode druiven zonder pit in vanillevla laten vallen.

Ingrediënten

2 klontjes boter
2 el mager rookspek, reepjes
150 g rundergehakt
1 gesnipperd uitje
2 flinke kruimige aardappels
1 tl karwijzaad
peper, zout
50 ml water
1 savooiekool, klein (circa 700 g)
4 el gedroogde tomaten, reepjes

Recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter. U vindt ze hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden