Grote kerels die hun tijger in de auto naast zich zetten. Welpjes die een ton dollar opleveren aan kus- en knuffelmomentjes. En een gevaarlijke vete tussen een tijgerfokker en een dierenactivist. De Netflix-documentaireserie ‘Tiger King: Murder, Mayhem and Madness’ trok in de eerste tien dagen in de VS al 34,3 miljoen bezoekers volgens databureau Nielsen.
Je kunt denken: moet ík dan ook die Amerikaanse freakshow zien? Daarom: vijf redenen om juist nu te kijken.
1. Soberheid versus overdaad
In deze sobere coronatijd maken we fysiek weinig mee. Daarom kan ons beeldscherm-kijkende brein wel een turbo-injectie aan emotie gebruiken. Met ‘Tiger King’ vóelen we weer wat.
De zevendelige serie over tijgerhouder Joe Exotic en zijn aartsvijand Carole Baskin van Big Cat Rescue heeft alles: tijgers, leeuwen, macht en seksualiteit, moordzucht en wraak, polygamie, drugs, zelfmoord, een eenarmige vrouw en wapens. En daaronder ligt de vraag hoe die uitstervende diersoort gediend is met deze exploitatie in kooien.
2. Absurde subcultuur
In de VS blijken meer tijgers in gevangenschap te leven dan in de hele wereld in het wild. Eigenaren fokken ze voor de lucratieve welpjes waarmee bezoekers knuffelend op de foto kunnen. Na twaalf weken bijten ze zo een vinger eraf, dan is het klaar. Waar blijven uiteindelijk die afgedankte, gedomesticeerde wilde dieren? Het antwoord daarop wordt slim gedoseerd. De personages en plotlijnen zijn absurder dan fictie.
3. Geniale structuur
Het verhaal zuigt je meteen hun wereld in. Centraal staat de excentrieke Joe Exotic (Joe Schreibvogel). In deel één leer je hem kennen met zijn make-up, tatoeages, gemiddeld tweehonderd tijgers en zijn onstilbare verlangen om gezien en gehoord te worden. Deel twee trekt het breder en laat ook andere ‘wild cat-owners’ zien met duistere, sekte-achtige trekjes. Activiste Carole Baskin leek de weldenkende tegenpool, maar in aflevering drie komt haar schaduwzijde aan het licht: ze trouwde ooit met een tijgerfokker en miljonair, hij verdween spoorloos en zij pakte zijn geld. Carole lijkt dus geen echte engel, Joe is geen echte duivel, met zijn kleine hartje. Voor wie moet je zijn? Dat blijft ambigu en dus blijf je kijken.
4. Waanzin
Joe Exotic draagt altijd een revolver en trouwde met twee mannen tegelijk. Die tijgerkerels lijken allemaal narcistisch of anderszins getroebleerd. Bhagavan (= Heer) ‘Doc’ Antle doet denken aan Marlon Brando in ‘Apocalypse Now’. Gevaarlijk charisma. Hij heeft vier vrouwen die van acht tot middernacht werken voor 100 dollar per week.
5. De moraal
Het fokken voor exploitatie is verachtelijk. Deze tijgers hebben geen natuurlijk gedrag, geen territorium van zeshonderd vierkante kilometer. Ze zitten in auto’s of op de bank. Maar de serie laat ook de verleiding zien voor Joe Exotic om met die beesten te stoeien en zich eraan te hechten. Carole Baskin bedreigde zijn wereldje zo dat hij bijna een huurmoordenaar op haar af had gestuurd. Al zit hij daarvoor nu in de bak, ergens kun je hem als kijker vergeven. “Dieren veroordelen je niet. Zo lang je in je hart goed bent, maakt het ze niet uit wie je bent of wat je hebt gedaan.”
Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.