null

Niet zo maar een soundtrack

Vier van deze Bondsongs werden popklassiekers (en wat zal de vijfde doen...)

Beeld Getty

Altijd weer een vraag die met tromgeroffel gepaard gaat: wie zingt de titelsong van de nieuwe Bondfilm. Want het kan je zomaar een wereldhit opleveren.

Wybo Algra

Carly Simon, The Spy Who Loved Me (1977). Hier worden man en paard genoemd, want Simon kan het in Nobody does it better - in dit geval dragen film en song verschillende titels - toch werkelijk alleen maar over de seksuele prestaties van James Bond hebben. ‘Just keep it comin’, zong ze, en daar was het publiek het roerend mee eens. De meest sexy Bondsong van de reeks werd wereldwijd een grote hit.

Madonna, Die Another Day (2002). Voor de Bond-titelsongs zoeken de makers vaak klinkende namen. Dat pakt niet altijd goed uit, al hangt dat wel af van wie je het vraagt. Madonna scoorde met Die Another Day een stevige hit, maar critici laveerden tussen briljant en - kort samengevat - robotachtige techno-flauwekul, met als steen des aanstoots vooral dat wat potsierlijke regeltje ‘Sigmund Freud, analyze this’.

Adele, Skyfall (2012). De onbetwiste favoriet van Nederland, met zes weken op kop in de Top 40, en ook wereldwijd rinkelden de kassa’s. Skyfall was de eerste Bondsong die werd bekroond met een Oscar. Sam Smith volgde drie jaar later met de titelsong voor Spectre. Skyfall klinkt echt Adele, niet al te subtiel, maar met in de compositie een leuke verwijzing naar het welbekende Bond-oerthema van Monty Norman en John Barry.

Paul McCartney and Wings, Live And Let Die (1973). Niet gewoon goed, Beatles-goed, en op zichzelf het toegangskaartje voor de bioscoop al waard. Vindt het Amerikaanse popblad Rolling Stone, dat het op nummer twee in de ranglijst van beste Bondsongs zet. In dergelijke lijstjes moet de ex-Beatle het doorgaans opnemen tegen Shirley Bassey met Goldfinger (1964). Bassey is een ware Bondveteraan: na Goldfinger zong ze nog Diamonds are forever (1971) en Moonraker (1979).

Billy Eilish, No Time To Die (2021). Waar voorgangsters als Shirley Bassey, Tina Turner en Sheena Easton nog wel eens een flinke keel opzetten, houdt Eilish het opmerkelijk ingetogen. Haar bijna fluisterend gezongen ballad bouwt op naar een beschaafd crescendo, vervuld van duistere spanning, waar het 007-gevoel van afdruipt. Echt Eilish, echt Bond.

Lees ook:

Pussy Galore, zo’n naam kan dus niet meer

Bondgirls waren onschuldige schelpenzoeksters of psychopathische moordenaressen. Met namen die ongegeneerd naar de vrouwelijke genitaliën verwezen. De opdracht aan het scriptteam van No Time To Die: maak er eens geen objecten van verlangen van, maar échte mensen.

James Bond: ooit halfgod, nu een getekend man

Engelands stijlvolle spionagetrots, is al zestig jaar een onverminderd graag geziene held. Maar waar eerst geen achtervolging, nacht vol drank of seksueel avontuur hem te veel was, wordt hij nu vies als hij vecht en is zelfs rouw om een verloren liefde hem niet vreemd.

Vijf Bondgirls om te onthouden

Iedere film telt wel een paar Bondgirls, dus het zijn er zijn intussen tientallen. Dit zijn vijf Bondgirls om te onthouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden