Update

Vier ton schade Stedelijk bij huldiging Ajax

Archieffoto van het Stedelijk Museum. © ANP Beeld ANP
Archieffoto van het Stedelijk Museum. © ANPBeeld ANP

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft 400.000 euro schade opgelopen tijdens de huldiging van Ajax in mei. Dat bleek donderdag uit een gemeentelijke voortgangsrapportage over de renovatie van het museum.

ANP/Redactie

Ongeveer 200 supporters braken door de hekken heen en hebben in de nieuwbouw van het museum veel schade aangericht aan onder meer grote glaspanelen. Ze begaven zich massaal op het dak van de vierde etage, waar door het intrappen van glasscherven en bier- en wijnflessen veel schade ontstond aan de kunststof dakbedekking. Dit leidde ertoe dat een groot deel van de bedekking moest worden vervangen.

Door de vernielingen heeft de renovatie van het Stedelijk 2 weken vertraging opgelopen. De aannemer hoopt deze achterstand weer in te kunnen lopen. Het is nog niet duidelijk of de verzekeraar de financiële schade zal vergoeden en wat de mogelijkheden zijn om de kosten te verhalen op de aanstichters.

Het Van Gogh Museum liet eerder al weten een schadepost te hebben van 75.000 euro door de huldiging van het voetbalelftal op het Museumplein op zondag 15 mei. Supporters richtten vernielingen aan aan de buitenkant van het museum en aan de bijbehorende kantoorvilla ernaast. Hekwerk, luifels en luiken werden beschadigd.

De gemeente Amsterdam liet aanvankelijk weten vrij tevreden te zijn over de huldiging van Ajax, waarbij zo'n 160 mensen gewond raakten. Later keek de gemeente toch 'met gemengde gevoelens' terug op het feestgedruis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden