IDFAWinnaars

Videobrief-documentaire van twee vriendinnen wint hoofdprijs op het IDFA

De documentaire 'In a Whisper' is de grote winnaar van het Idfa Beeld In a Whisper
De documentaire 'In a Whisper' is de grote winnaar van het IdfaBeeld In a Whisper

Het merendeel van de competitiefilms op het documentaire festival IDFA werd dit jaar gemaakt door vrouwelijke regisseurs en dat heeft - met recht - een vrouwelijke winnaar opgeleverd.

Belinda van de Graaf

De hoofdprijs van 20 duizend euro ging woensdagavond, tijdens de prijsuitreiking in het Eye Filminstituut, naar de inventieve videobrief-film ‘In a Whisper’ van het regisseursduo Heidi Hassan en Patricia Pérez Fernández.

De regisseuses zijn twee jeugdvriendinnen die in de jaren zestig opgroeiden op Cuba en allebei naar de filmacademie gingen. Van de communistische idealen van Che Guevara waarmee ze opgroeiden kwam echter niet veel terecht. Heidi en Patricia ontvluchtten hun geboorteplek om elders een nieuw leven op te bouwen, Heidi in Zwitserland, Patricia in Spanje. De vriendinnen verloren elkaar uit het oog, tot ze elkaar als veertigers weer op het spoor kwamen. Ze besloten om elkaar in videobrieven over hun levenswandel te vertellen, wat een prachtige, openhartige documentaire opleverde over vriendschap, moederschap, migratie, ontworteling en de gedeelde liefde voor film.

Maasja Ooms kreeg voor ‘Rotjochies’ drie vermeldingen. Behalve prijzen voor camerawerk en montage ontving ze ook een speciale juryvermelding in de categrorie Beste Nederlandse Documentaire. ‘Rotjochies’ (afgelopen maandag al op tv, en nog te zien via npo.nl) is een opvallend intiem portret van Nederlandse probleemjongeren die een laatste kans krijgen om met een hulpverlener aan zichzelf te werken op een boerderij in Zuid-Frankrijk.

De Iraaks-Nederlandse regisseur Reber Dosky, die met ‘Sidik en de Panter’ uiteindelijk de prijs voor de Beste Nederlandse Documentaire 10 duizend euro won, toog met zijn camera naar het fabelachtige berglandschap van Koerdisch Noord-Irak. Hij volgt de oude Sidik die al vijfentwintig jaar naar sporen zoekt van de Perzische panter. Hij is ervan overtuigd dat de luipaardachtige in het gebied leeft. Mocht hij bewijs vinden, dan zal zijn geboortegrond, die verschrikkelijk lijdt onder de vele bombardementen, tot beschermd natuurgebied worden verklaard. Sidik blijft hopen dat hij de panter vindt.

Tenslotte wordt de Top-10 van het publiek momenteel aangevoerd door twee indringende Syrische documentaires, die allebei spelen tijdens de vreselijke burgeroorlog van 2016, en allebei in een ondergronds ziekenhuis werden opgenomen: ‘For Sama’ (gefilmd in Aleppo) en ‘The Cave’ (gefilmd in het Syrische Oost-Ghouta). De defintieve publieksfavoriet wordt aanstaande vrijdag bekend gemaakt.

Alle genoemde films zijn nog tot en met zondag 2 december te zien op het IDFA.

Prijzen IDFA 2019:

Beste Documentaire: ‘In a Whisper’ van Heidi Hassan en Patricia Pérez Fernández.

Beste Nederlandse Documentaire: ‘Sidik en de Panter’ van Reber Dosky.

Beste Debuut: ‘Solidarity’ van Lucy Parker.

Beste Regie: de Iraanse openingsfilm ‘Sunless Shadows’ van Mehrdad Oskouei.

Beste Camerawerk en Montage: ‘Rotjochies’ van Maasja Ooms.

Beste Archieffilm: ‘A Letter to the Editor’ van Alan Berliner.

Lees ook:

Het Idfa is op dreef: van films in de competities heeft 64 procent een vrouw als maker

Margaret Atwood is in goed gezelschap op het Idfa. Het Amsterdamse festival voor documentaires zit barstensvol inspirerende vrouwenportretten.

Ruud maakte een film over zijn dementerende vader. ‘Ik ben elke dag nog met hem bezig’

Filmmaker Ruud Lenssen was helemaal niet van plan om zijn dementerende vader te filmen. Totdat hij zag hoe zwaar zijn moeder het had als mantelzorger.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden