TipsVolgen

Victoriaanse YouTubers

Bernadette Banner in actie. Beeld YouTube / Instagram
Bernadette Banner in actie.Beeld YouTube / Instagram

Rustgevende filmpjes over historische kostuums. Pak je naaiwerkje er maar bij.

Charlot Verlouw

Groepjes YouTubers die ongeveer in dezelfde niche zitten, geven zichzelf graag een eigen naam. Boekenkanalen verzamelen zich onder de naam ‘BookTube’ en ‘FoodTubers’ koken de sterren van de hemel. In een hoekje verder weg van de spotlights vind je ‘CosTube’, met voornamelijk vrouwelijke YouTubers die hun leven en kanalen wijden aan historische kleding en kostuums.

De Amerikaanse Rachel Maksy geeft tips voor een vintage stijl en naait in een handomdraai de jurk van Elizabeth Bennet uit ‘Pride and Prejudice’ in elkaar. De Poolse Karolina Zebrowska maakt hilarische ‘Get Ready With Me’-video’s in Victoriaanse stijl en brengt hommages aan vrouwen in de arbeidsklasse door de eeuwen heen. CosTubers fileren regelmatig historisch incorrecte kleding in films en series, ontkrachten mythes over het korset (dat was dus geen martelwerktuig, wat Hollywood je ook wil laten geloven) en ageren tegen belachelijke schoonheidsidealen en de fast fashion-industrie.

Mijn absolute favoriet is Bernadette Banner. Deze New Yorkse neemt haar tijd: de video waarin ze Victoriaans ondergoed maakt, duurt 47 minuten. Ruim 1,1 miljoen mensen keken mee hoe ze met de hand (!) meters stof omzoomt.

In andere video’s kletst Bernadette – die het taalgebruik bezigt van een achttiende-eeuwse dame – over duurzame kleding en stoffen terwijl ze kerstcadeautjes inpakt met restjes stof of een vijftiende-eeuwse mantel reconstrueert op basis van een schilderij.

En dan heeft Bernadette ook nog eens een groot talent voor video’s monteren en rustgevende esthetiek. Dus: zet een lekkere pot thee, pak je naaiwerkje of puzzel erbij en geniet van dit wonderlijke hoekje op YouTube.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden