Filmrecensie

Verzen van vergetelheid: over het belang van herinneren

null Beeld

Los Versos del Olvido
Regie: Alireza Khatami
Met Juan Margallo en Tomás del Estal
★★★☆☆

Belinda van de Graaf

Een oude man werkt als opzichter op een begraafplaats. Hij zorgt voor het groen en bekommert zich om bezoekers die op zoek zijn naar dierbaren. Een oude vrouw is haar dochter kwijt. Regelmatig komt ze naar het kerkhof om te informeren naar de levenloze lichamen die zijn binnengebracht. Soms wandelt ze er alleen stilletjes rond, verzonken in gedachten.

'Los Versos del Olvido' (Verzen van vergetelheid) is een film die stilstaat bij al die mensen die spoorloos verdwenen in een dictatuur. In Chili, waar de film werd opgenomen, treft de oude, naamloze man op een dag militieleden die slachtoffers van een bloedig neergeslagen opstand tegen Pinochet proberen te laten verdwijnen. Een van die slachtoffers is een jonge vrouw. De oude man vindt haar lichaam in een koelcel. Zijn stille verzet bestaat eruit haar identiteit te achterhalen en de vrouw een waardige begrafenis te geven.

De Iraanse debutant Alireza Khatami, die opgroeide tijdens de Iran-Irak-oorlog met verhalen over soldaten die niet meer terugkeerden, wijst in zijn vertelling op het belang van herinneren. De film, die evengoed over gesneuvelde soldaten gaat als over verdronken vluchtelingen, is een klein monument tegen het vergeten. Vandaar ook dat het verhaal van de oude man met witte, wijze baard, gespeeld door de 78-jarige Juan Margalla, is doortrokken van melancholie. Zelfs het beeldkader, met ronde in plaats van rechte hoeken, ademt een nostalgische sfeer.

Los Versos del Olvido is een film die door zijn abstracte karakter ook wat op afstand blijft. Het is wennen aan het kalme, bijna bedaarde tempo waarin heden en verleden worden opgeroepen en losjes door elkaar spelen. Magisch is dat ene beeld van de walvis die op het strand aanspoelde en stierf en die de oude man op een dag door de lucht ziet zweven. Hij kan hem in gedachten de weg naar de hemel wijzen. Hoe mooi en troostrijk kan de verbeelding zijn.

Filmdossier

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten.U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden