Vandaar dit boek

‘Vertrouw erop: in bed ben je veilig. Tot je de vloer hoort kraken’

Schrijver Thomas Olde Heuvelt Beeld ANP
Schrijver Thomas Olde HeuveltBeeld ANP

Thomas Olde Heuvelt (1983), schrijver van horrorromans en thrillers. In de rubriek ‘Vandaar dit boek’ vertellen schrijvers over hun drijfveren achter het schrijven van een boek.

Sander Becker

Toen de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek mij vroeg om het geschenk voor de Spannende Boekenweken te schrijven, was ik verrast. ‘Weten jullie het zeker?’, zei ik. ‘Jullie wéten wat voor boeken ik schrijf, hè?’ Het bleek dat ze goed op de hoogte waren. Ze wilden eens iets anders dan eerdere jaren. Nou, dacht ik, dan kunnen jullie het krijgen ook!

‘Dolores’ is geen detective, maar een psychologische thriller die flirt met het bovennatuurlijke. Het gaat over een gestoorde vrouw die haar overleden baby probeert te herscheppen. Omdat bijna alles in haar hoofd gebeurt, kun je betwisten of er echt iets bovennatuurlijks aan de hand is. Daar speel ik mee. Er zit ook veel humor in het boek. Gemene, zwarte humor à la Roald Dahl. Neem het wiegelied van de moeder. Zij vertelt haar dode kind heel lieflijk, in ritmische versregels, welke afschuwelijke dingen ze heeft gedaan. Daar kan ik me op uitleven. Er is ook een pittige scène waarin de moeder haar kind balsemt, terwijl het in haar beleving lééft. Horror en humor liggen heel dicht bij elkaar.

Waarom ik zo van horror houd? Het leven confronteert ons soms met nare dingen waar je geen vat op hebt. Toen ik 3 was, is mijn vader plotseling overleden. Ik ben toen lang geobsedeerd geweest door de dood; ik dacht dat de dood in het berghok op zolder verborgen zat en me elk moment kon grijpen. Wanneer je als kind zo’n irrationele angst hebt, werkt dat later door. Misschien schrijf ik daarom graag horror; het is een veilige, gecontroleerde manier om mijn angsten te beleven. Daarom is horror ook lekker om te lezen. Een beetje zoals je de angst opzoekt in een achtbaan.

Magisch

De Nederlandse literatuur heeft van oudsher geen bovennatuurlijke traditie. In de po- pulaire cultuur wordt het magische juist omarmd, zeker door jongeren. Netflix staat bol van de series met een magisch karakter. Belangstelling is er dus genoeg, maar vooral buiten de literatuur. Mijn horrorroman ‘HEX’ uit 2013, over een heks met dichtgenaaide ogen, werd in eerste instantie niet groots opgepikt. Dat kwam pas in 2016, toen het boek in de VS werd bejubeld, onder anderen door Stephen King. Daarna besteedden ook Nederlandse media er massaal aandacht aan en schoot het boek door naar de bestsellerslijsten.

Volkskrant gaf ‘Hex’ 5 sterren. Dat vind ik natuurlijk fantastisch, maar ik merk dat veel kranten huiverig zijn om genreliteratuur te recenseren. Ze kiezen liever voor een interview met de schrijver. In de VS is dat anders. The New York Times bespreekt elk nieuw boek van Stephen King en George Martin. Dat zou ik bij ons ook graag zien.

null Beeld

Anders dan het geschenkboek ‘Dolores’ bevat mijn net verschenen roman ‘Echo’ bovennatuurlijke elementen. Het is een klassiek griezelverhaal, een soort ‘The Exorcist’, maar zonder religie. Het gaat over een bergbeklimmer die bezeten raakt van een berg. Hij wordt een totaal andere persoon. De vraag is of zijn partner bij hem zal blijven. Eigenlijk is het een liefdesverhaal. Maar wel doodeng.

Ik wil lezers raken, laten lachen en bang maken. Ik stort een lawine aan emoties over hen uit en hoop dat ze daarin meegaan. Als een lezer na mijn boek niet kan slapen, is dat een compliment. Een tip om toch te kunnen slapen? Realiseer je, zodra je het boek dichtklapt, dat al die boze geesten maar een verzinsel waren. Vertrouw erop dat je in bed veilig bent. Dat werkt. Totdat je ineens de vloer hoort kraken…

Dolores, Dolly Poppedijn
Thomas Olde Heuvelt
Luitingh-Sijthoff/CPNB; 93 blz. Gratis bij besteding van € 12,50 aan boeken tijdens de Spannende Boekenweken (t/m 21 juni)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden