RecensiePop

Verschillende vaten barokpop

null Beeld
Beeld
Frank Hettinga

POP
Perfume Genius
Set My Heart On Fire Immediately
Matador
★★★★☆

“De helft van mijn leven is voorbij”, croont Mike Hadreas, alias Perfume Genius, in het nummer ‘Whole Life’. Het lijkt voor de 39-jarige Amerikaan uit Seattle reden de schroom van zich af te gooien, hij klinkt zelfverzekerder dan ooit op zijn vijfde album ‘Set My Heart On Fire Immediately’.

Hadreas is een inspiratiebron voor de lhbti-gemeenschap. Hij zingt over hoe hij werd mishandeld om zijn homoseksualiteit, de drank- en drugsverslavingen die daarop volgden. Nee, van die heftige periode zal hij misschien nooit bevrijd raken. Maar in zijn muziek lijkt het of hij niet langer de piano of akoestische gitaar nodig heeft om zich achter te verschuilen.

Daarin heeft choreograaf Kate Wallich een belangrijke rol gespeeld. Ze vroeg hem muziek te schrijven voor een dansvoorstelling. Sindsdien schreef hij zijn eigen liedjes minder in zichzelf gekeerd, meer op een choreografie, voor publiek. Dat wordt zichtbaar in de clip van zijn meest catchy song: ‘On the Floor’. Dat doet denken aan Arcade Fire.

Perfume Genius tapt elk nummer uit een ander vat barokpop. Met strijkers, gitaar en piano. Met een harpballad. Een sacrale kopstem op springerige klanken van een klavecimbel. Hij scheert zelfs langs de grunge met ‘Describe’.

Na ‘Your Body Changes Everything’ lijkt hij zich toch weer te verschuilen. Alsof hij genoeg heeft laten zien. Al blijft het niveau hoog op zijn beste album tot nu toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden