Review

Verrassende en mooie serenade aan Dvorák Slechts

Het allerleukste van de verrassende serenade die Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Blazers Ensemble aanbieden aan die heerlijke melodieënsmid Antonin Dvorák zit in het staartje. Amsterdam Sinfonietta heeft dan net met volbloed toon zijn Serenade voor strijkers opus 22 gespeeld en maakt zich op voor een toegift. Het joyeuze Allegro vivace wordt herhaald en als de strijkers net lekker op weg zijn, stapt plotseling Bart Schneemann met hobo en lessenaar het podium op en begint mee te toeteren. Een paar maten later verschijnt er nog een hoboïst, dan een hoornist, en zo gaat het door totdat het hele Blazers Ensemble meeblaast in dit stuk voor strijkers! Blazer en componist Geert van Keulen componeerde deze leuke omkering van Haydns 'Abschieds'-symfonie waarin aan het slot steeds een musicus het podium verlaat. Aan Dvoráks overbekende klanken voegde hij echootjes, motiefjes en tegenritmes toe, die heerlijk hinderlijk tegen Dvoráks noten en maatstrepen aanschuren. En zo komt er een geweldig leuk einde aan een concertprogramma waarin strijkers en blazers hun eigen ding doen én vruchtbaar samenwerken.

En dat alles opgedragen aan de Tsjech Dvorák van wie we dit jaar zijn honderdste sterfdag herdenken. Ah Dvorák! Hoe terecht dat zijn naam als laatste werd toegevoegd op de cartouches van het hoofdstedelijke Concertgebouw. Dat was ter gelegenheid van zijn vijftigste sterfdag. Nu zijn we dus vijftig jaar verder en is het programma van Sinfonietta en Blazers Ensemble een mooi en vooral goed bedacht eerbetoon.

De blazers openen het programma met de heerlijke Serenade voor blazers opus 44. Met grote autoriteit en liefde uitgevoerd. Tussen opus 22 en 44 werd Dvoráks opus 2 geprogrammeerd: de liederencyclus 'Cipressen'. Achttien liederen van een jonge en ziekelijk verliefde Dvorák. Voor de gelegenheid orkestreerde Van Keulen deze pianoliederen voor de musici van beide ensembles. Prachtig gedaan, met gevoel voor de melodische lijnen en de sfeer van de teksten. Op sleutelmomenten in de cyclus leest acteur Peter Blok eerst een gedicht voor. In de om-en-om-uitvoering van Charlotte Margiono en Marcel Reijans (soms zongen ze ook samen) kregen de liederen wonderbaarlijke glans en diepte. Een prachtig concert kortom dat hopelijk op cd wordt vastgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden