CultuurtipBeste Gebouw

Verlekkerd kijken naar de nieuwste architectuur

Villa Waalre Beeld
Villa Waalre
Harmen van Dijk

Wie een indruk wil krijgen van wat er het afgelopen jaar aan architectonische hoogstandjes in Nederland is opgeleverd, kan terecht op de website van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Ieder jaar organiseert de vereniging de verkiezing van het ‘Beste gebouw’ en architectenbureaus mogen de bouwwerken insturen waar ze trots op zijn. Zo ontstaat er een staalkaart van Nederlandse nieuwbouw. Weliswaar kiest een jury pas in september een winnaar, maar alle inzendingen zijn nu al uitgebreid te bekijken.

Dat is een aangename bezigheid, het aanbod is zoals ieder jaar zeer divers. Het imposante nieuwe stadhuis van Hengelo, maar ook een afgeschreven arbeidershuisje in Ouddorp dat nieuw leven ingeblazen werd. Er is een station in Assen gebouwd en Rotterdam The Hague Airport kreeg een nieuwe terminal.

Het voormalige postkantoor op het Utrechtse Neude is verbouwd tot bibliotheek. Beeld
Het voormalige postkantoor op het Utrechtse Neude is verbouwd tot bibliotheek.

Het meest tot de verbeelding spreken de particuliere villa’s die werden gebouwd. Het is ieder jaar weer een verrassing wat particulieren in Nederland nog op unieke plaatsen kunnen bouwen. Maar ook meer alledaagse gebouwen kunnen prachtig zijn: kijk maar eens naar het ‘vernieuwbouwde’ Christelijk Lyceum in Veenendaal.

Studio Thonik in Amsterdam met zijn opvallende grafische gevel. Beeld
Studio Thonik in Amsterdam met zijn opvallende grafische gevel.

En kanshebbers? Vorig jaar won het imposante Forum in Groningen. Zo’n gedoodverfde winnaar zit er dit jaar niet bij. Het tot bibliotheek verbouwde postkantoor in Utrecht trok veel bekijks. Maar het gebouw Studio Thonik in Amsterdam, met een heel opvallende grafische gevel, springt ook in het oog. Er is opvallende hoogbouw uit Eindhoven en Rotterdam. Een jury zal op 7 juni de genomineerden bekend maken en dan kan iedereen stemmen voor de publieksprijs. Nu al zijn alle inzendingen te zien op www.bna.nl/gebouw-van-het-jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden