Verlangen naar vroeger

Het staatsbezoek dat koningin Beatrix, als het niet op het laatste moment door de lichamelijke conditie van president Jeltsin wordt afgezegd, volgende week aan Rusland brengt werpt in de weekbladen zijn schaduwen vooruit.

FRED LAMMERS

De Russen hebben over het algemeen niet te klagen over gebrek aan belangstelling gezien de gang van zaken daar. Hervormd Nederland schetst de mogelijke terugkeer van Rusland naar het communisme. Op zich zou dat waarschijnlijk niet eens zo slecht zijn. De helft van de Russische banken is bankroet, salarissen van werknemers worden niet uitbetaald, de bevolking verpaupert, het leger is gedemoraliseeerd en sociale zorg is er niet meer. Hongersnood is zelfs niet denkbeeldig.

Veel van deze berichten moeten met een korrel zout worden genomen. De Leidse hoogleraar en Ruslandkenner F. Feldbrugge vindt de berichtgeving over Rusland 'eenzijdig en te somber'. Zijn Groningse collega J. van Koningsbruggen, hoogleraar nieuwe geschiedenis, denkt er optimistischer over. Uiteindelijke conclusie is dat terugkeer naar het communisme in Rusland in het Westen niet tot grote onrust hoeft te leiden. In het Westen moeten we af van het idee dat communisten per definitie kwaadwillig zijn. Steeds weer geld in Rusland pompen is geen oplossing. Maar wat er ook gebeurt je krijgt de Russen nooit meer warm voor het stalinisme menen kenners.

De Groene Amsterdammer komt met een reportage over Polygon 1, met zijn 25 meter hoogte de grootste vuilnisbelt van Sint Petersburg. Dagelijks zijn honderden mensen er op zoek naar inkomsten en voedsel. Ondanks de malaise gooien de vier miljoen inwoners van Sint Petersburg veel weg dat anderen nog kunnen gebruiken. Drie lege bierflesjes leveren anderhalve roebel op aan statiegeld en daar kun je een half brood voor kopen. Voor een kilo koper wordt in de stad (25 kilometer verderop) acht roebel betaald en als je dat niet kunt vervoeren kun je het voor vijf roebel bij de vuilnisberg zelf kwijt aan tussenhandelaren.

Elsevier komt met een spannend verhaal over een spectaculaire zwendel met Rusissche staatsschatten. Er loopt in Rusland een onnoemlijk aantal schurken rond, variërend van levensgevaarlijke types tot stoffige bureaucraten die pas een stempel op een document zetten als hun onder tafel een stapel dollars wordt toegestoken. Uitschieter is de 39-jarige Andrej Kozlenok die de Russische staat voor 188 miljoen dollar aan goud, zilver, diamanten, antieke munten en andere kostbaarheden afhandig heeft gemaakt. Hij wacht in een zwaarbewaakte gevangenis nu op zijn naderende proces. Veel verpatste hij in Amerika en België. Om zich te verzekeren van politieke dekking doneerde Kozlenok grif aan Amerikaanse politici. Hij gaf 25 000 dollar aan Kathleen Brown die in Californië een mislukte gooi deed naar het gouverneurschap. Als dank moch Kozlenok op de foto met Brown en Hillary Clinton.

Vrij Nederland schetst in een reportage de toestand in de Rusissche stad Jaroslavl aan de Wolga. De schaarste slaat ook daar toe. Een kilo vlees kost omgerekend drie dollar. Algemeen is er het verlangen bij de bewoners terug te keren naar de Sovjet-tijden. En de wens dat de 'bezopen Jeltsin' vertrekt staat bovenaan de verlanglijst. Het leven bestaat ook in Jaroslavl uit uitersten. Want wat te zeggen van pas verschenen kookboeken die in een boekwinkel liggen: 'Het culinaire vernuft op het Kremlin' en 'Wat at de adel op de jacht?'

Voor wie genoeg heeft van al die Russische kommer en kwel kan in HP/De Tijd terecht voor een interessante special over het Quartier Latin van Amsterdam. Bedoeld wordt de wijk de Pijp, die van een grauwe arbeiderswijk uitgroeide tot de leukste buurt van Nederland. In de reportage veel tips voor buitenstaanders om er op een prettige manier mee kennis te maken want er valt historisch en cultureel veel te zien.

Aan interviews evenmin gebrek in de weekbladen. HP/De Tijd laat Bart Peeters vertellen een haat-liefde verhouding met Jerry Springer te hebben.

In Vrij Nederland verzucht Journaalpresentator Philip Freriks zich ervan bewust te zijn dat hij 'geen toptalent' is. Hij heeft nog steeds iets van: wie ben ik dat ik dit doen mag? Elsevier komt in een gesprek met minister Van Aartsen van buitenlandse zaken tot de gevolgtrekking dat dit ministerie wordt 'ont-Pronkt' en van diplomatieke tradities ontdaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden