Verlangen naar speurtochten en forten

Er hangt een aangenaam Enid Blyton-achtig sfeertje over ’Mijn Vader Is Een Detective’. In deze kinderfilm geen monsters, tovenaars of sprekende eekhoorns, wel twee kinderen die op zoek gaan naar een gestolen papagaai. Q en Q herrezen, met dat verschil dat een van de twee Q’s nu een meisje is en Sterre heet.

Regisseur Wil Wissink en scenarioschrijfster Zebi Damen maakten eerder zonder subsidie van het Filmfonds de lowbudget Amsterdamse daklozenfilm ’Dropouts’, die goed ontvangen werd, maar niet veel publiek trok. Die film had een lichte, romantische toon die je ook terugvindt in ’Mijn Vader Is Een Detective’. Een spannend verhaal zonder poeha, dat teruggrijpt naar de jeugdboeken waar Damen en Wissink zelf mee opgroeiden, eerder dan dat het zich voegt naar de dure magische wensen van de Harry Potter-generatie.


Geleverd door Filmtrailer.com ]]>

De vader van Sam (Cees Geel) is een niet heel erg goede detective die door baron Beau van Erven Dorens geroepen wordt als diens papegaai gestolen is. Als vader op onderzoek gaat, moeten Sam en Sterre er wel achteraan, want vader kan het niet zo goed zonder hen. De zoon van de baron sluit zich aan en het drietal belandt eerst in het IJ en daarna in vochtige kronkelgangen onder de grond op een eiland. Daar stuiten ze op een achterlijke bewaker (Tygo Gernandt) en op tal van gestolen beschermde dieren.

Zo tegen het einde sluipen er jammer genoeg wel wat slordigheden in scenario en montage. Maar dat neemt niet weg dat ’Mijn Vader Is Een Detective’ een losjes geacteerde, innemende jeugdfilm is, een film die doet verlangen naar speurtochten en forten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden