Review

Verlangen naar een betere wereld

'Beelden van verlangen naar een andere wereld: iconen' is te bestellen bij Stichting Echelon postbus 22253, 1100 CG Amsterdam.

Toch is het communiceren met beelden niet iets dat pas in onze tijd is uitgevonden. Want hoe flitsend en snel sommige reclameposters- en filmpjes er soms ook uit zien: vaak wordt er in moderne advertenties gebruik gemaakt van eeuwenoude iconentechnieken.

Iconen zijn geschilderde voorstellingen van God, Jezus, Maria en de heiligen. Vanaf de vierde eeuw begon men in de Byzantijnse kerk met het schilderen van deze voorstellingen, vaak op een houten ondergrond. Ze drukken een verlangen uit naar een andere wereld, waarin het goddelijke overheerst. Dat verlangen naar een andere wereld valt natuurlijk ook terug te vinden in de reclame, waarin alles mooi, prettig en harmonieus is. Alleen gaat het daar om 'aardse' verlangens.

Over het verband tussen religieuze iconen en de beelden die in de huidige samenleving op ons afkomen is een boekje gemaakt door de Stichting Echelon met als titel 'Beelden van verlangen naar een andere wereld: iconen'. Als een van de voorbeelden noemt auteur Jos van Remundt een advertentie van de Vara voor de talkshow van Sonja Barend. “Vanavond is ze er weer”, is de enige toelichting bij een foto van Sonja, die verder niet met naam genoemd wordt. Ze zit voor een achtergrond met een hemelse lucht.

Het boek is speciaal gemaakt voor jongeren vanaf vijftien jaar. Het is een aardige handleiding om eens gericht te kijken naar de manier waarop de beelden die we voorgeschoteld krijgen gestileerd zijn en welke technieken er gebruikt worden om het gewenste effect te krijgen. Daarnaast geeft het boek een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van het icoonschilderen, de stilistische aspecten, de strijd tegen goddelijke afbeeldingen van de iconoklasten (beeldenbrekers) en tot slot: een kleine cursus hoe je zelf een icoon kunt schilderen. Jammer alleen dat een boek dat gaat over beeldcultuur en iconen niet bijzonder fraai is vormgegeven en geïlllustreerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden