null Beeld
Beeld

BoekrecensieRoman

Vergeet Spotify niet bij het lezen van dit boek van Dolly Parton

Zangeres schrijft samen met bestsellerauteur James Patterson een onderhoudend, ietwat zoet verhaal, al duurt het even voor de spanning erin komt.

Monique de Heer

Dolly Parton heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze commercieel is. Dus komt er bij haar eerste boek ook een gelijknamige cd uit. De superster schreef het boek samen met bestsellerauteur James Patterson (goed voor honderden titels en meer dan 400 miljoen verkochte exemplaren). Maar Ren, Rose, Ren is toch vooral het boek van Dolly Parton geworden. In de twee hoofdpersonen herkent de lezer moeiteloos een jonge, zich uit armoede opwerkende Dolly en de oudere, succesvolle Dolly.

Als de jonge dakloze AnnieLee Keyes op goed geluk een kroeg instapt in Nashville om te smeken of ze mag optreden weet ze niet dat dit de plek is waar superster Ruthannah Rider ooit begon. AnnieLee is uitzonderlijk talentvol en Ruthanna neemt haar onder haar hoede.

Grijpgrage handjes

Parton gebruikt het boek vooral om een appeltje te schillen met de muziekindustrie. Vilein vertelt haar personage Ruthannah wat ze zoal tegenkwam op weg naar de top. Radiozenders die nooit twee keer achter elkaar een nummer van een vrouw wilden uitzenden. Hoe vrouwen vooral gezien werden als versiering voor mannelijke muzikanten. Dat het wel erg lang duurde voordat begrepen werd dat vrouwelijke muzikanten ook een coutryhit konden scoren. En dan waren er natuurlijk nog de grijprage handjes van de producers.

AnnieLee is van later datum en laat zich weinig welgevallen. Ze schrijft haar eigen nummers in rap tempo. (Parton zou haar hits Jolene en I Will Always Love You ook op een dag hebben geschreven). Maar AnnieLee heeft ook een geheim verleden. Ze wordt achtervolgd en slaat tot verbijstering van haar weldoeners, net als alles goed lijkt te gaan, op de vlucht.

Co-schrijver James Patterson, beroemd om zijn spannende boeken, heeft zich ingehouden. Het duurt lang voor er wat spanning in het verhaal komt. Tussen de verwikkelingen en alle romantiek door wordt gretig gerefereerd aan grootheden uit de countrymuziek en het is leuk Spotify erbij te nemen onder het lezen. Dat levert bij elkaar een onderhoudend maar ook wel Dolly-zoet boek op.

null Beeld

Dolly Parton en James Patterson
Ren, Rose, Ren
(Run, Rose, Run)
Vert: Louise Koopman en Anne-Marie Vervelde
Nieuw Amsterdam; 368 blz € 22,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden