Review

Verdwaal niet op de top

Onze beleving van het landschap wordt sterk bepaald door de fotografie, stelt Op Lemen Voeten vast. Het tijdschrift voor voettochten ergert zich aan de kreet 'Lekker weg in eigen land' waarin VVV's ons proberen binnenslands te houden. De oproep is terecht, vindt het blad, want Nederland is mooi genoeg. Maar de plaatjes die er bij vertoond worden, jokken. 'Ze geven het geromantiseerde beeld van een tijdloos land, vol groen en warmte. Een foto van een brug over een brede rivier is de zwaarste concessie aan de nieuwe tijd.' De Nederlandse natuur- en milieulobby koestert volgens OLV daarentegen een schizofreen beeld van de werkelijkheid. Aan de ene kant oorlogsfoto's van het natuurfront, aan de andere kant de oogstrelende afbeeldingen van fotografen als Martin Kers.

HARO HIELKEMA

Landschapsfotograaf Jannes Linders doet het anders. Hij fotografeert een foeilelijke boerenschuur om het contrast met het landschap te accentueren. Hij neemt heel bewust alle elementen in een landschap mee, dus ook de mestsilo's, de hoogspanningsmasten en de schotelantennes.

Op Lemen Voeten beschrijft voettochten in heel verschillende landschappen: langs de IJssel (het splinternieuwe Hanzestedenpad), in Zuidwest-Polen en in de buurt waar het oorlogsdrama van Putten zich heeft afgespeeld. En verder neemt het blad een serie bijzondere landschapselementen onder de loep, zoals de eendenkooi.

In Op Pad is de lens vooral gericht op de romantische plekjes, zoals bij Alpi Marittime in de Italiaanse Alpen, van waaruit je de Po-vlakte en de Middellandse Zee kunt zien. Of op de hoogste top van Ierland, de Carrauntoohil (1039 m), waarvoor een inwoonster van Killarney waarschuwt: ,,Verdwaal niet op de top, want wie daar moet overnachten, komt terug als dichter of als idioot.'' Of in de Franse Languedoc, waar verdwalen gemakkelijker is dan je denkt. Verder in Op Pad aandacht voor de teloorgang van de berghut: het rustieke, eenvoudige onderkomen dreigt te verworden tot een berghotel met warm stromend water en ruime frisse kamers.

Te Voet 'moddert' wat 'aan' in Zuid-Limburg, zoals de wandelkrant het zelf uitdrukt: een wandeling van de Valkenburgse Alpenvrienden door het heuvelland. Glibberend op zoek naar droge plekken, waarbij de zuigende modder steeds 'slash, slash' lijkt te roepen wanneer de zolen worden losgetrokken. Niet echt relevante informatie voor een geoefende wandelaar, maar de tocht is verder nog wel de moeite waard. Verder doet het blad aan winterkamperen bij Noordpolderzijl, ofwel kleumen in een uithoek in het noorden van Groningen, wordt het Pelgrimspad (Amsterdam-Den Bosch) gelopen van Heusden naar Biezenmortel en is er aandacht voor de Aveyron in Frankrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden