TaalPeter-Arno Coppen

Veel lezers voorspellen: binnenkort zeggen we ‘meer mooi’ in plaats van ‘mooier’

Regelmatig krijg ik brieven van lezers die voorspellen dat Nederlanders, onder invloed van het Engels, binnenkort alleen nog maar zogeheten ‘omschreven trappen van vergelijking’ zullen gaan gebruiken. In plaats van ‘mooier’ zouden we gaan zeggen ‘meer mooi’ en ‘het mooist’ gaan we inruilen voor ‘het meest mooi’. Ik geloof daar niets van, en dat hier sprake is van een invloed uit het Engels lijkt me al helemaal absurd.

Wie ook maar een beetje middelbareschoolengels heeft gehad, zou toch moeten weten dat het Engels vrijwel hetzelfde systeem heeft voor de trappen van vergelijking als het Nederlands. In de regel wordt de vergrotende trap gevormd met ‘-er’ (bigger) en de overtreffende met ‘-est’ (biggest), en er is geen Engelsman die het in zijn hoofd haalt om more big te zeggen. Engelse taal­adviseurs keuren het overmatig gebruik van de omschreven vorm met more dan ook streng af.

Natuurlijk is ‘mooier’ in het Engels more beautiful, maar dat komt omdat beautiful een woord is van meerdere lettergrepen, dat ook nog eens op een ­‘-l’ eindigt.

Beter: uit het Frans

Als je met alle geweld zou willen dat de omschreven trappen van vergelijking onder invloed van een andere taal ontstaan zijn, kun je beter zeggen dat ze uit het Frans komen. Dat heeft, in tegenstelling tot het Engels, helemaal geen achtervoegsel voor de vergrotende of overtreffende trap.

Maar waarom zou je? De omschreven trappen van vergelijking zijn in het Nederlands ontstaan rond de zeventiende en achttiende eeuw, voor als de achtervoegsels moeilijk uitspreekbare woorden opleverden. Prima idee toch?

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden