FilmrecensieVeearts Maaike

Veearts Maaike dwingt respect af met haar manier van werken

Veearts Maaike Beeld filmdepot
Veearts MaaikeBeeld filmdepot

Veearts Maaike
Regie: Jan Musch en Tijs Tinbergen
★★★☆☆

Ze wroet in het hol van een koe en trekt er met grote kracht een dood kalf uit. Even later schiet ze een zieke koe bewusteloos en snijdt ze het dier de keel door, om het te laten verbloeden. ‘Veearts Maaike’ is het portret van de energieke, doortastende Maaike van den Berg die als veearts in Groningen precies weet wat ze doet en waar ze het over heeft.

Maaike van den Berg, verbonden aan groepspraktijk Van Stad tot Wad in Loppersum, dwingt respect af. Is er een keizersnede nodig, dan snijdt ze met chirurgische precisie een enorme koeienbuik open. De tranen rollen over je wangen als het kalf tevoorschijn komt en even later op zijn pootjes staat.

Het regisseursduo Musch & Tinbergen nam drie jaar de tijd om de Groningse veearts bij haar werk te volgen. Van heel nabij ervaar je de wisselwerking tussen arts en boer. We leren dat het allemaal harde werkers zijn, die hart hebben voor de zaak.

Omdat Van den Berg ook interesse heeft in beleid en actief is als vertegenwoordiger van de Nederlandse dierenartsen in Europa, gaat het ook over de strijd tegen overmatig antibioticagebruik. Het gaat over boeren die lijden onder steeds veranderende regels, over verschillende belangen.

Het gevaar is dat het soms wel een promotiefilm voor de intensieve veeteelt lijkt. Iedereen werkt zo hard en is zo begaan met het vee. Vragen over rundvlees eten en koemelk drinken, die toch behoorlijk actueel zijn, worden niet gesteld. Terwijl je ondanks nijvere veearts Maaike en lieve boer Evert ook wel eens denkt: Laat die dieren toch met rust!

Lees ook:

‘Boeren zijn niet zielig, maar ik ken geen wereld die veranderlijker is dan die van hen’

Interview met een veearts: ‘Als klein meisje had ik een duidelijke droom: ik wilde veearts worden. Ik kleedde me ook als eentje, met pet en wax-bodywarmer.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden