Vaticaan leert priesters om duivels uit te drijven

21.00 uur, (België) één

Een paar maanden geleden stierf een jonge Marokkaanse vrouw in Antwerpen een gruwelijke dood. Ze werd het slachtoffer van een duiveluitdrijving, een middeleeuwse praktijk die in de islam nog geregeld wordt toegepast. Maar ook in de katholieke kerk is het exorcisme nog lang niet verdwenen.

’De exorcisten zijn terug’, aldus vanavond Koppen XL, het reportageprogramma van de Belgische VRT. De documentaire is oorspronkelijk van de Franse zender TVF.

Exorcisme of duiveluitdrijving kennen de meeste mensen enkel nog van de filmklassieker ’The exorcist’ van William Friedkin, gebaseerd op een boek van William Peter Blatty, een van de succesvolste films uit de geschiedenis van Hollywood, waarin de duivel uit een 12-jarig meisje (gespeeld door Linda Blair) wordt gedreven. Maar de praktijk bestaat echt. Meer nog, hij kent steeds meer aanhangers. Een half miljoen Italianen doen jaarlijks een beroep op duiveluitdrijvers. Er is dan ook dringend behoefte aan een nieuwe lichting duivelbanners.

In het Vaticaan is er een heuse universiteit waar priesters van over heel de wereld worden opgeleid. De toekomstige exorcisten leren er bezweringen en rituelen die slechte geesten of demonen uit het lichaam of een plaats moeten verdrijven.

Exorcisme is volgens de rooms-katholieke kerk gebaseerd op de woorden van Jezus zelf. Het mag alleen door een priester en met toestemming van de bisschop worden uitgeoefend. Voor de functie van exorcist moest de priester eeuwenlang worden gewijd. Voordat van exorcisme sprake kan zijn, moet duidelijk zijn dat het gaat om aanwezigheid van de duivel en niet om een psychische ziekte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden