Reportage

Vatan een propagandafilm? Nee, een film over 'de waarheid'

De acteurs lopen over de rode loper naar binnen bij de vertoning van 'Vatan' in Amsterdam. Beeld Patrick Post
De acteurs lopen over de rode loper naar binnen bij de vertoning van 'Vatan' in Amsterdam.Beeld Patrick Post

‘Vatan’ gaat over de coup in Turkije. De schurk lijkt erg op Fethullah Gülen. Is het een propagandafilm? Nee, vinden de fans, die zich verdringen bij de rode loper.

Niels Markus

Aynur Yangöz (26) slaat haar sjaal om haar hoofd, om niet nat te worden van de steeds harder vallende regen. Zij en haar zusje zijn in de minderheid tussen de vele jonge mannen bij de publiekspremière van ‘Kurtlar Vadisi: Vatan’ in Pathé Arena in Amsterdam. De zusjes en hun broertje zijn fan: vanuit Amersfoort zijn ze naar de bioscoop gereisd. Aynur: “Ik volg de serie al vijf jaar. Ik hou van dit soort films: met geweld en over cultuur.”

De Turkse James Bond, zo kun je Kurtlar Vadisi (wolvenvallei) noemen, qua thematiek en populariteit. En hoofdrolspeler Necati Şaşmaz, die actieheld Polat Alemdar speelt, is een beetje de Turkse Bruce Willis, zegt Samet Güzel uit Den Haag. De films die uit de 15-jarige tv-serie voortkwamen, hadden steeds een actueel politiek onderwerp: Irak, Palestina en nu de couppoging in Turkije van vorig jaar. Daarom vindt Güzel ze zo goed: “De film laat precies zien wat er gebeurd is. Het herinnert je aan de coup. Zo doen Amerikanen het toch ook? Hun films gaan ook altijd over oorlogen.”

Spanningen

Afgelopen week werd de serie onderwerp van een debat. Letterlijk, in de Rotterdamse gemeenteraad. Volgens de CDA-fractie is ‘Vatan’ (vaderland) een propagandafilm, die de toch al gespannen verhoudingen in de Turkse gemeenschap weer verder zal aanscherpen. De schurk in de film lijkt erg op Fethullah Gülen, de prediker die door president Erdogan als het brein achter de coup wordt gezien. Het CDA vreest dat Gülenaanhangers nieuwe intimidaties wacht. Overigens werd de eerste voorstelling in Rotterdam, donderdagavond, slechts door zo’n vijftien man bezocht.

De bezoekers van de zes stijf uitverkochte voorstellingen in Amsterdam vinden de kritiek onzinnig. De film gaat over ‘de waarheid’. Dat zegt ook Aynur Yangöz. De film zal binnen de Turkse gemeenschap niet tot spanningen leiden, denkt ze. “Een film kan geen spanningen veroorzaken. Al zal Fetö (Fethullahistische terreurorganisatie – zoals Erdogan de Gülen-beweging noemt) het er niet mee eens zijn.” Ze denkt wel dat er spanning zal komen, maar dan in de richting van de Turkse gemeenschap. “Omdat de media zich er zo mee bezig houden.”

Rode loper

Dan schuiven beveiligers de dranghekken opzij en komt een geblindeerde limousine aangereden. Jongeren verdringen zich voor de hekken, telefoons gaan de lucht in. De acteurs Cahit Kayaoğlu en Erhan Ufak stappen uit. Het publiek begint pas echt te joelen als de grote ster als laatste zijn gezicht laat zien. “We zouden eerder komen”, roept Necati Şaşmaz, “maar dat kon niet!”, terwijl hij zwaait naar het publiek.

Als de acteurs op de rode loper staan, roept een jongen in lichtblauw pak vanuit de massa: ‘je bent afgevallen!’, naar acteur Erhan Ufak. Het publiek lacht, de acteur knikt lachend terug.

Dan gaan de acteurs naar binnen, en het publiek ook, omdat het inmiddels is gaan gieten. Binnen zullen ze elkaar weerzien, als de acteurs bij elk van de zes vertoningen even de zaal binnenstappen.

Lees ook: Turkse film over coup zorgt voor spanning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden