Review

Vanuit twee sokken ontpopt zich een slimme poes

'Attenzione, Nero Corleone!' Langs de brede oprijlaan van Landgoed Elswout staan links en rechts houten borden tussen het gras met teksten, die waarschuwen voor Nero. Maar Nero, de zwarte-met-het-leeuwenhart, is geen vervaarlijk grommende waakhond, het is een schriel Italiaans katje met een heleboel praatjes.

Anita Twaalfhoven

In het koetshuis van het uitgestrekte landgoed bij Overveen, speelt tijdens het festival De Karavaan de voorstelling 'Nero Corleone' van het Speeltheater. In een hoek van de locatie ligt tussen het stro een man te slapen, met een bontmuts op en een heleboel sokken aan. We zijn op een boerderij in Italië, waar zich het veelbewogen leven afspeelt van Nero Corleone, een zwarte kater met maffiose trekjes. Acteur Jouke Lamers zet zijn bontmuts op een kistje en een voor een trekt hij zijn sokken uit. Hij rolt ze op, legt ze in de muts en zo komt het nest jonge poesjes tot leven van moeder Mammina.

Een wit donzen hoofdkussen met een rood flapje eraan is even later een hysterisch kakelende kip en een bril met een vinger eronder is een mevrouw. Met een paar armzalige attributen komt een schilderachtige boerderij op het Italiaanse platteland tot leven. Na deze sympathieke opening kon de voorstelling voor mij al bijna niet meer stuk.

Jouke Lamers brengt vervolgens in de kale schuur met afgebladderde muren een wervelende onemanshow voor het voetlicht. Hij schakelt lekker snel heen en weer tussen zijn rol als verteller en poppenbespeler. Hij zingt, vertelt en acteert innemend; met gevoel voor humor brengt hij de aandoenlijke poppen tot leven. Met ogenschijnlijk gemak tovert hij zo de sfeer tevoorschijn van een landelijke boerderij of even later, een hectische straat in een verre stad.

Het verhaal ontspint zich vanuit een slim vormgegeven, multifunctioneel houten vertelkastje. Geschilderde plaatjes laten daarin een serie beeldverhalen zien en piepkleine plaatjes en portretten spelen samen met de poppen. Nero is van een opgerolde sok inmiddels opgegroeid tot een lenig lappenpopje met grote groene ogen en elastieke pootjes. Zijn zusje Rosa is uitgeroeid tot een dikke rode poes met bolle benen. Met Rosa aan zijn zij krabt Nero de hond een oog uit, jaagt hij de kippen de stuipen op het lijf en binnen de kortste keren is hij als een ware maffioso iedereen de baas.

Wanneer hij het schamele leven op de boerderij zat is, verovert hij brutaal een plekje op het zachte bed van twee Duitse toeristen in een vakantiehuisje. Hij mag met ze mee naar Keulen en zo trekt Nero samen met Rosa de wijde wereld in.

Mede door de sfeervolle muziek van componist Guus Ponsioen doet het eenvoudige, maar toch onalledaagse levensverhaal van Nero Corleone denken aan een oude Fellini-film. Italiaanse zinnen en uitroepen verlevendigen de teksten en versterken de sfeer. Maar 'Nero Corleone' laat vooral zien hoe weinig middelen er soms nodig zijn om een prachtige voorstelling te maken.

Na deze serie voorstellingen in het koetshuis op Landgoed Elswout zal de voorstelling zich aanpassen aan verschillende locaties. In Watergang wordt het publiek in een koeboot naar een echte boerderij vervoerd. In het eigen theater van het Speeltheater in Edam is men begonnen een stadsboerderij na te bouwen. Daar zal Nero Corleone optreden tussen echte kippen, een paard, een schaap en rondhuppelende konijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden