Zelda Samson als Dalva. Beeld
Zelda Samson als Dalva.

Movies that MatterDalva

Van trenchcoat naar sneakers: schoksgewijs kan de misbruikte Dalva weer puberen

Dalva
Regie: Emmanuelle Nicot
Met Zelda Samson, Fanta Guirassy, Alexis Manenti

Remke de Lange

Met veel kabaal en verzet wordt ze uit huis gehaald. Dalva is twaalf. Een dametje met kanten bloesjes, opgestoken haar, pareltjes aan haar oren. Het meisje heeft een relatie met haar vader.

De Franse Emmanuelle Nicot maakt met Dalva een krachtig speelfilmdebuut over een pijnlijk onderwerp. In opvanghuizen voor jongeren verdiepte ze zich in misbruiktrauma en schreef een scenario voor een stil drama over een meisje dat niet weet wat het is om kind te zijn. En dan moet de puberteit nog beginnen.

In de opvang gaat Dalva paniekerig in verzet. Ze wil maar één ding: terug naar haar vader, die nu achter tralies zit. Begeleider Jayden (Alexis Manenti) mag het beste met zijn pupil voor hebben, ook van hem krijgt het meisje verwachtingen opgedrongen: tieners dragen kleurige hoodies, met grote prints. Dalva deelt een kamer met de prikkelige Samia (Fanta Guirassy), die weer haar eigen ideeën heeft over vrouwelijkheid. De terugkeer van haar moeder, jaren buiten beeld geweest, maakte de situatie niet makkelijker. Wel duidelijker.

Formidabele debutante

De mentale chaos die in dat jonge hoofd moet woeden, brengt Nicot mooi in beeld door met de camera in alle rust dicht bij de formidabele Zelda Samson te blijven. De piepjonge debutante verbeeldt met kleine gebaren een soort omgekeerd coming of age-proces: van trenchcoat naar sneakers. De deconstructie van een vrouw in meisjesformaat.

Schoksgewijs laat Dalva, door haar vader altijd op afstand gehouden van leeftijdgenoten, haar volwassen gedrag varen en maakt ze ruimte voor kinderlijk gepuber. Hangen op het schoolplein, melige spelletjes spelen, stiekem alcohol en tabak ontdekken. Niet alle keuzes zijn even slim, het zijn wel steeds vaker háár keuzes.

Met haar impressionistische, opmerkelijk kalme film, sinds de première in Cannes op diverse festivals bekroond, schetst Nicot met grote gevoeligheid het begin van het verwerken van trauma. De fase waarin dit meisje zich niet eens bewust is van het probleem dat de buitenwereld ziet. Aan alles voel je dat Dalva nog een lange weg te gaan heeft. Maar de eerste stappen heeft ze gezet.

Dalva is te zien tijdens de Trouw publieksdag, zaterdag 25 maart.

Kijk voor meer informatie en tickets op deze pagina bij Movies that Matter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden