Van Tina Turners geestdrift kunnen jongeren nog wat leren

De fans in het Gelredome hadden het vooral aan Sophia Loren te danken dat ze na acht jaar hun Tina Turner-pruiken uit de kast konden plukken. Loren zat in 2006 pal naast de gepensioneerde ’queen of rock-’n-roll’ bij de modeshow van Georgio Armani in Milaan, en vroeg wanneer ze weer eens aan het werk ging. „Je hebt een gave, het is je plicht."

Turner genoot van de rust en haar huizen in Zwitserland en Frankrijk, en lachte maar wat om de aansporingen van vriendin Oprah Winfrey om weer te gaan optreden. Maar Loren zette haar aan het denken en rondkijkend zag ze hoe The Rolling Stones en The Eagles hun circus draaiende hielden. Dus waarom niet?

Zeventig wordt ze in november, maar leeftijd was zaterdag in Arnhem een betekenisloos begrip. ’Bring it on’, riep ze vol vuur, kom maar op! Om vervolgens een show neer te zetten met zoveel geestdrift dat jongere collega’s er van kunnen leren. Tijdens haar ’50th Anniversary Tour’ brengt ze een carrière-overzicht, met onvermijdelijke klassiekers en hits als ’Proud Mary’, ’River Deep Mountain High’, ’Private Dancer’ en ’Simply the Best’. Als performer heeft Anna Mae Bullock uit Nutbush onverminderd veel power.

Turner heeft niet zo’n obsessieve angst voor de kalender als Madonna, ze lacht om de rimpels en daardoor staan ze haar beter. Ze onderwerpt zich niet aan een sportschoolregime zoals Mick Jagger, maar blijft fit door elke nacht tien uur te slapen. Calorieën telt ze niet. Als ze te dik wordt, eet ze wat minder. Haar lijf is zo sterk als haar wil. Op het podium straalt ze evenveel energie en warmte uit als de lampen. Aan de benen onder de glitterjurkjes lijkt niets veranderd. Ze doet niet onder voor haar danseressen en amuseert zich met vlugge danspasjes, ook op hoge hakken.

Er zijn momenten waarop een struikelpartij niet handig zou zijn. Als ze in het sensationele openingsbeeld meters boven de grond op een akelig klein plateautje balanceert bijvoorbeeld, of over een uit de nok neergetakelde klimkooi wandelt.

De twijfel over de conditie van haar stem – bij ’Typical Male’ laat ze enkele uithalen lopen – valt weg als het later in een intiemere setting alleen om de muziek gaat en ze haast als vanouds klinkt. ’Help’ van The Beatles, ’Jumping Jack Flash’ van The Rolling Stones, ’Let’s Stay Together’ van Al Green en ’Addicted to Love’ van Robert Palmer zitten in haar jukebox, geen verkeerde keuzes gezien de massaliteit waarmee het stadion meezingt. Dat bewijst ook haar gelijk om de dvd in Arnhem op te nemen. Geen publiek is enthousiaster dan het Nederlandse, zegt ze.

De theatrale ensceneringen van filmsongs als ’GoldenEye’ en ’We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)’ maken het de dienstdoende regisseur gemakkelijk, denk je. Maar het vraagt veel vuurwerk, openspringende vloerluiken, acrobatische dansers en verkleedpartijen om Turners presence te evenaren.

Tina Turner, zaterdag 21 maart, Gelredome in Arnhem. Nogmaals op 2 mei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden