Van tienermoeder tot stadsboer

Nederland 2, 23:20

Als je wilt zien hoe de ruïnes van onze beschaving er later uit zullen zien, kun je alvast een voorproefje krijgen in Detroit. De stad was ooit het welvarende centrum van de Amerikaanse auto-industrie, en daardoor de rijkste stad van het land, maar is in de afgelopen decennia geïmplodeerd. De industrie trok weg, de middenklasse ook, en wat achterbleef was een halve spookstad, waar hele wijken verlaten zijn, en in het centrum steeds meer lege plekken vallen.

Maar op die lege plekken ligt ook weer een nieuwe kans. Llink zendt vanavond de documentaire ’Made in Detroit’ uit, die laat zien wat je ook kunt doen met die lege plekken. Die raken namelijk steeds meer overwoekerd door groen. Dat bracht sommige mensen op het idee om die terreinen als ’stadsboerderijen’ in gebruik te nemen. De oogst wordt gedeeld met de armen, omwonenden, of op de markt verkocht. De stadsboer heeft, al dan niet noodgedwongen, bestaansrecht. Ook floreert de in Amerika grotendeels uitgestorven bijenbevolking in Detroit.

De film speelt zich af rond de openbare highschool Catherine Ferguson Academy, waar tienermoeders studeren. Er is een dagopvang voor hun kinderen. In Detroit verlaten jaarlijks meer dan 4000 tieners hun school zónder diploma, maar mét de zorg voor een kind. De school is een afspiegeling van de stad waarin zij is gehuisvest.

De bedoeling is, dat de meisjes door het ’boeren’ sterke, onafhankelijke vrouwen worden. Eerst doen ze het zware lichamelijk werk met tegenzin, maar die verdwijnt als zij hun gewassen zien groeien en de oogst met winst verkopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden