Weekendtips

Van schilderijen die tot leven komen tot Van Kooten en de beat

Margôt Ros Beeld Maaike Koning
Margôt RosBeeld Maaike Koning
Maaike Bos

ZIEN

MARGÔT ROS: BRABANTSE NACHTEN ZIJN LANG

Parktheater, Eindhoven
15 t/m 30 december

Actrice, komediemaker en schrijver Margôt Ros brengt warmte op de planken, met een solovoorstelling exclusief op de plek waar ze ooit begon. Vol goeie anekdotes en sterke verhalen over familieruzies, een ontmaagding met carnaval of troostende worstenbroodjes, en soms een goed lied. Ze laat zien ‘hoe je tot het allerlaatste moment het leven kunt vieren – en dat goed sterven een kunst is.’ parktheater.nl.

HOREN/ ZIEN
VAN GOGH IN ME

Het Nederlands Kamerkoor en audiovisuele studio fuse*
Tournee
t/m 3 december

Van Goghs velden wuiven, Klimts vrouwen druipen; bij de muziek van Debussy, Mahler en anderen komen hun schilderijen digitaal tot leven. Het Nederlands Kamerkoor en de Italiaanse audiovisuele studio fuse* creëerden een overrompelende ervaring. Uit de analyse van beider schildertechnieken ontstond een algoritme dat ‘schilderend’ reageert op de klanken én de gemeten emoties bij bezoekers. Première 13 november in Koninklijk Theater Carré. nederlandskamerkoor.nl.

DOEN
TIJ FESTIVAL

null Beeld Mask Group 17
Beeld Mask Group 17

Editie #1 Elisabethsvloed
Dordrecht
17 t/m 20 november

Wie weet eigenlijk dat de stad Dordrecht een eiland is, omringd door rivieren? Het is ontstaan tijdens de Elisabethsvloed in 1421. Het stijgende water, toen en nu, vormt het thema van deze eerste festivaleditie. In een gratis belevingstocht vanuit festivalhart De Staart ga je tussen vijf en elf uur ’s avonds op avontuur langs (licht)kunstwerken en fantasiewerelden. tijfestival.nl.

HOREN
VAN KOOTEN EN DE BEAT

Kasper van Kooten Beeld Karen van Gilst
Kasper van KootenBeeld Karen van Gilst

Theatertour
t/m 12 mei 2023

Met een knipoog naar Van Kooten en De Bie verwijst hij naar het succes (van zijn vader) dat hij altijd wilde evenaren. Drummen bij Acda en De Munnik was te gek, maar een eigen hit… een filmrol… een cabaretprogramma… Het prestatiespoor bleek volkomen verkeerd, ontdekte hij. De show is gebaseerd op zijn gelijknamige autobiografie, maar nu vol muziek, ‘gênante gebeurtenissen en fijne liedjes’. kaspervankooten.tv.

DOEN
KUNSTWANDELING ZWOLLE

Een inspirerende wandeling langs de buitenkunst van Hanzestad Zwolle? Stadspromotor Peter Vader organiseerde ze een paar jaar voor het Zwolse deel van Kunstwegen (180 kilometer langs 80 kunstobjecten), maar nu zijn ze vrij te boeken. Begin bijvoorbeeld bij het Herman Brood Museum, en eindig bij het fabriekshal-atelier van de kunstenaar die het MH17-monument ontwierp: Ronald Westerhuis. Hij ‘kneedt’ roestvrijstaal tot grote sculpturen. Bespreek een tour via info@petervader.nl.

HOREN
FLEUR: BOUQUET CHAMPÊTRE

Fleur Beeld Marco Peters
FleurBeeld Marco Peters

Tournee
t/m 14 januari 2023

Dat ‘meisje met die Franse jarenzestigliedjes’ bracht Matthijs van Nieuwkerk al tot juichen en kwam gisteren met haar nieuwe album: Bouquet Champêtre (veldboeket). Fleur gaat ermee op tournee door Nederland. De vrolijke Franse Yé-Yé-muziek is geïnspireerd door The Beach Boys en France Gall. Als wilde bloemen gaan de liedjes ongelijk en vrij op in een gevarieerd boeket. yeyefleur.com.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden