Pierre Bokma als King Lear.

Zien, doen, volgen, horen

Van King Lear en Wrak tot The Roaring Twenties

Pierre Bokma als King Lear.
Redactie Trouw

ZIEN
KING LEAR
Schauspielhaus Bochum in
Internationaal Theater Amsterdam
t/m 7 november

Pierre Bokma speelt een virtuoze Koning Lear in regie van Johan Simons, artistiek leider van Schauspielhaus Bochum. Het klassieke Shakespeare-stuk is een groots drama over macht, oorlog, generatieverschillen en liefde. Bokma verliest als koning alles, en maakt dat voelbaar in elk stemgeluid en gebaar. De taal is Duits met Nederlandse en Engelse boventiteling. Kaarten via Ita.nl.

DOEN
NATUURMONUMENTEN FOTOWEDSTRIJD
Maandelijks

Warme herfstkleuren, nevel en dan die lage zonnestralen langs de bomen: herfstfoto’s hebben magie. Stuur nu je mooiste herfstfoto in voor de Foto van de Maand-wedstrijd van Natuurmonumenten. De twee winnaars (fotografieredactie en publieksprijs) krijgen een uitvergrote print van de ingezonden foto. Leuk voor wie paddenstoelen fotografeert: via de app ObsIdentify houd je ze uit elkaar. Extra tips leer je op 24 november bij de online basiscursus natuurfotografie: aanmelden en foto insturen via Natuurmonumenten.nl/foto-van-de-maand.

ZIEN
THE ROARING TWENTIES
Museum Kranenburgh, Bergen NH
t/m 3 april 2022

In Berlijn floreert de jaren twintig-revue weer als een vorm van ontsnapping, lezen we in deze Tijdgeest. De tentoonstelling The Roaring Twenties duikt ook in de kracht van die periode tegen de achtergrond van oorlog en opkomend fascisme, en blikt vooruit op de twintiger jaren nu. Door de ogen van zo’n 60 toonaangevende kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers (1920 / 2020), kijk je naar de huidige turbulente tijden van pandemie, klimaatverandering en politiek-sociale onrust - én het verlangen naar bevrijding. Zie ook voor het randprogramma: Kranenburgh.nl.

ZIEN
CEES BANTZINGER - TEKENAAR IN HART EN ZIEL
Galerie de Hooffzaak, Amsterdam
t/m 28 december

Kunstenaar Rob Scholte is liefhebber van de tekeningen van Cees Bantzinger (1914 - 1985) en opende vorige week deze expositie, met indringend vrouwelijk naakt, (zelf-)portretten, journalistieke reportage-impressies en meer. Bantzinger maakte zijn beste werk als hij snel was. Wie hem vroeg “Hoe lang heeft u daar nu over gedaan?”, kreeg als antwoord: “Mijn hele leven heb ik daar over gedaan.” Zie openingstijden op Hooffzaak.nl.

null Beeld

ZIEN
WRAK
Rose stories & Toneelgroep Oostpool
Huis Oostpool, Arnhem
6 november première

Stoer, humoristisch en pijnlijk eerlijk: in WRAK neemt actrice en theatermaker Fadua El Akchaoui je mee op een roadtrip door haar leven. Ze was eerder te zien in de hitvoorstelling Melk & Dadels en bioscoopfilm Meskina. In haar nieuwe soloshow onder regie van Daria Bukvić volg je haar ontwikkeling ‘van wrak tot warrior’, via de auto’s van haar vader en klootzak-vriendjes op zoek naar zelfstandigheid. “Weet, dat er een moment komt dat jij zelf achter het stuur gaat zitten. Yellah, pak je sleutels!” Voor speeldata en locaties, zie Toneelgroepoostpool.nl.

ZIEN
GENOMINEERDEN HET STEENBERGEN STIPENDIUM
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
t/m 28 november

Jong fotografie-talent en nieuwe trends komen bovendrijven bij de expositie van de genomineerden voor Het Steenbergen Stipendium. Sinds 1998 is dit dé prijs voor het beste foto-afstudeerwerk van studenten aan Nederlandse kunstacademies. De vijf genomineerden Bebe Blanco Agterberg, Nathan van Ewijk, Suzanne Schols, Ashleigh Wilson en Pippilotta Yerna exposeren in november. Op 16 december maakt een onafhankelijke jury de winnaar bekend. Meer op Nederlandsfotomuseum.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden