CultuurtipsZien horen volgen doen

Van grote kunst tot stadscouture en van Jett Rebel tot Frida Kahlo

Frida Kahlo, Mijn voedster en ik. Beeld
Frida Kahlo, Mijn voedster en ik.
Maaike Bos

VIVA LA FRIDA! LIFE AND ART OF FRIDA KAHLO

Het Drents Museum, Assen, 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022. Drentsmuseum.nl/frida

Een wereldprimeur: het Drents Museum wist twee unieke Frida Kahlo-collecties tegelijk naar Assen te halen. Haar iconische schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo­­ in Mexico krijgen diepte door haar kleding, beschilderde korsetten, sieraden, foto’s en andere persoonlijke bezittingen uit Museo Frida Kahlo. In de Abdijkerk vertelt de korte film Meet Frida meer over de Mexicaanse (1907-1954), er zijn podcasts en een ­gevarieerd online openingsprogramma op 7 oktober.

DE G10 VAN DE ECONOMIE, FILOSOFIE EN DE KUNSTEN

Zuiderkerk, Amsterdam, 24 en 25 september. G10van deeconomie.nl

Lale Gül, Pieter Omtzigt, Tim Fransen, Slavoj Zizek: wat doen die schrijfster, politicus, cabaretier en filosoof samen op één multidisciplinair festival? Platform G10 legt verbanden tussen literatuur, politiek, economie en filosofie, want met alleen smalle expertisegebieden krijgen we geen betere wereld. Thema van het programma is dit keer: grenzen. Die sluiten iets af en maken nieuwe wegen mogelijk. Bijvoorbeeld dat de Amerikaanse filosoof Noam Chomsky via Skype inbelt.

JETT REBEL – PRE-APOCALYPSE PARTY TOUR

De Spot, Middelburg, 18 september. Meer tourdata vindt u op jettrebel.nl of podiuminfo.nl.

Zijn nieuwe rock-album Pre-Apocalypse Party Playlist werd warm ontvangen en muziekblad OOR roemde zijn “razendknappe koortjes, inventief­­ gefilterde gitaarpartijen en productionele foefjes”. De negen nieuwe nummers van Jett Rebel zijn ook prima dansbaar. Deze en de komende maanden is hij op tournee, vanavond in De Spot in Middelburg.

BIG ART

Hembrugterrein, Zaanstad, 30 september tot en met 3 oktober. bigart.nu

Van opblaassculptuur tot lichtinstallatie en kinetisch kunstwerk: bij BIG ART loopt u onder, door en langs de megakunstwerken van gevestigde namen én jong talent. De industriële omgeving van het Hembrugterrein versterkt het rauwe kunstgevoel. Cultureel ondernemer Anne van der Zwaag begon het pop-upplatform in 2016 als alternatief voor kunstbeurzen met wandjes en standjes. Zo kan BIG ART ook de grootste linoleumprint ter wereld tonen, van Maayke Schuitema.

IMMATERIEEL ERFGOED­­ SPOTTEN

Kenniscentrum Immaterieel­­ Erfgoed Nederland. immaterieelerfgoed.nl

Aan elke streek, dorp en stad kleven bijzondere rituelen en ambachten. Zo werden vroeger in sommige natuurgebieden op ambachtelijke wijze heggen gevlochten als natuurlijke afrastering. En wordt in Gelderland ’s winters op verschillende plekken aan midwinterhoornblazen gedaan. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland plaatste, verspreid over Nederland, bordjes met een QR-code, die leiden naar filmpjes en achtergrondinformatie.

Maison Amsterdam, Nieuwe Kerk Beeld Nederlands Fotomuseum / Ed van der Elsken
Maison Amsterdam, Nieuwe KerkBeeld Nederlands Fotomuseum / Ed van der Elsken

MAISON AMSTERDAM

De Nieuwe Kerk, Amsterdam, 18 september 2021 tot en met 3 april 2022. nieuwekerk.nl

Wie Amsterdam ­bezoekt, moet ook even binnenlopen bij de Nieuwe Kerk. Daar is een tentoonstelling te zien over 250 jaar modegeschiedenis in de hoofdstad. De expositie bestaat uit in totaal 150 mode-items uit de collecties van het Amsterdam Museum en die van toonaangevende modeontwerpers. Het thema: (on)vrijheid. Van ­historische kleding, mode uit de jaren twintig van de vorige eeuw tot de extravaganza tijdens de hoogtijdagen van roemruchte ­discotheken als de RoXY en iT.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden