Cultuurtips

Van grofgebekt tot intiem en ironisch: cabaret om naar uit te kijken volgens onze recensent

Cabaretier Anne Neuteboom wacht al bijna twee jaar op de première van haar derde solovoorstelling. Beeld
Cabaretier Anne Neuteboom wacht al bijna twee jaar op de première van haar derde solovoorstelling.

Cabaretiers en kleinkunstenaars staan te trappelen in de coulissen. Veel uitgestelde premières zijn binnenkort eindelijk te zien. Waarschijnlijk. Op welke voorstellingen verheugt cabaretrecensent Ivo Nieuwenhuis zich?

Ivo Nieuwenhuis

Grofgebekte Anne Neuteboom weet te boeien

Daags na de laatste persconferentie plaatste cabaretier Anne Neuteboom een bericht op haar website: “De optelsom van de huidige omstandigheden is dat het niet reëel is om mijn voorstelling nu te spelen. Dat zuigt natuurlijk dikke ballen. Helaas kan ik tegen jullie alleen maar zeggen: niet in paniek raken en goed door je neus blijven ademen.”

Dat de frustratie bij Neuteboom hoog zit, is niet verwonderlijk. Na twee succesvolle shows en een nominatie voor de Neerlands Hoop Cabaretprijs 2019 wacht de 33-jarige cabaretier nu al bijna twee jaar op het moment dat ze haar derde solovoorstelling ten doop mag houden. Ze herschreef haar programma intussen diverse keren en gaf het zelfs een nieuwe titel.

Afgelopen zomer speelde Neuteboom een voorproefje van de show waar ze eigenlijk deze maand mee in première zou gaan: Effe niet met je mening. Dat smaakte zeker naar meer. Neut, zoals ze zichzelf graag aanduidt, weet met haar grofgebekte maar innemende podiumpersoonlijkheid steevast te boeien. Haar droogkomische verhalen werken geregeld op de lachspieren. Het is dan ook te hopen dat er snel meer versoepelingen volgen, zodat optreden ook voor Neut weer rendabel wordt.

Voor meer informatie, zie anneneut.nl.

Lisa Loeb werd bij een breed publiek bekend toen ze de tv-quiz De slimste mens won. Beeld Curly and Straight
Lisa Loeb werd bij een breed publiek bekend toen ze de tv-quiz De slimste mens won.Beeld Curly and Straight

Lisa Loeb maakt depressie bespreekbaar

Collega-cabaretier en generatiegenoot Lisa Loeb (32) staat vanaf deze maand wel weer op de planken. Ook zij heeft veel geduld moeten oefenen. Al in het najaar van 2020 begon ze te try-outen met haar eerste soloprogramma Extase. Loeb maakte eerder deel uit van het cabaretduo Matroesjka en raakte bij een breed publiek bekend door het winnen van de populaire televisiequiz De slimste mens in de zomer van 2021.

Extase gaat over angst en depressie, fenomenen waar Loeb zelf veelvuldig mee kampte en die ze graag bespreekbaar maakt in het publieke domein. Haar voorstelling belooft naast persoonlijk en geëngageerd ook erg muzikaal te worden. Loeb heeft een conservatoriumachtergrond en sleepte voor het lied Mijn Odyssee uit Extase al een nominatie voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2020 in de wacht. Als alles meezit, gaat ze op 6 maart in première.

Voor meer informatie, zie lisaloeb.nl.

Micha Wertheim is de veelgeprezen meester van de dubbele lagen en conceptuele waagstukken. Beeld Merlijn Doomernik
Micha Wertheim is de veelgeprezen meester van de dubbele lagen en conceptuele waagstukken.Beeld Merlijn Doomernik

Micha Wertheim gaat ‘inzoemen’

Zo’n anderhalve maand later hoopt ook Micha Wertheim zijn nieuwe voorstelling aan pers en publiek te kunnen tonen. De veelgeprezen meester van de dubbele lagen en conceptuele waagstukken kondigt een show aan over ‘inzoemen’, onder de titel Micha Wertheim voor heel even. Wordt het een vervolg op zijn laatste experiment Niemand anders, waarbij het publiek thuis achter de laptop zat in een Zoom-achtige omgeving, terwijl Wertheim in een leeg theater zijn voorstelling speelde? Mogelijk, maar even zo groot is de kans dat de 49-jarige cabaretier ons zal verrassen met iets totaal anders.

Première op 21 april, zie michawertheim.nl.

Theo Nijland speelt Ontboezemingen van een blij mens. Beeld Ben van Duin
Theo Nijland speelt Ontboezemingen van een blij mens.Beeld Ben van Duin

Theo Nijland is een blij mens

De liefhebbers van kleinkunst hebben geluk. Al over een paar weken zal Theo Nijland – waarschijnlijk – in première gaan met zijn theaterconcert Ontboezemingen van een blij mens. De inmiddels 67-jarige zanger en tekstdichter brengt een nieuwe stapel intieme en ironische liedjes mee, maar zal ook vertrouwd repertoire ten gehore brengen.

Nijlands vorige programma helde soms iets te veel over naar het nostalgische, maar bevatte niettemin diverse pareltjes. Kwalitatief hoogstaande teksten en melodieën zijn dan ook gegarandeerd in deze nieuwe voorstelling, die allicht ook wel de nodige speldenprikjes naar het ‘coronagedoe’ zal bevatten. Nijland staat erom bekend actuele modeverschijnselen met een scherpe pen te fileren in zijn nummers.

Première op 20 februari, zie kikproductions.nl.

Lees ook:

De nieuwe voorstelling van Stefano Keizers heet Hans Teeuwen

Niks vreemds aan die titel, vindt de cabaretier. ‘Het laat zien dat ik commercieel ben geworden.’

Cabaretier Wim Helsen: Ik toon wat er mis is met de mens in wat er mis is met mij

De mens en z’n waanideeën, daarover gaat de zesde solovoorstelling van de Vlaamse komiek Wim Helsen. Zelf heeft hij er ook last van.

‘Comedy gaat niet om grappen maken, dat had ik eerst niet door’

Wat doen artiesten voordat ze oog in oog staan met hun publiek? Met welke rituelen bezweren ze hun podiumangst of dwingen ze succes af? Slotaflevering van een serie: comedian Raoul Heertje durft tegenwoordig op het allerlaatst te beslissen waarover hij het gaat hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden