300 miljoen

Van Engelshoven doet nieuwe handreiking aan cultuursector: 300 miljoen erbij

Minister Van Engelshoven van cultuur.  Beeld ANP
Minister Van Engelshoven van cultuur.Beeld ANP

Met 300 miljoen euro hoopt het kabinet culturele instellingen uit de coronacrisis te trekken. De vraag is of het de sector blij stemt.

Jeannine Julen

Het kabinet trekt 300 miljoen uit om culturele instellingen met het water aan de lippen overeind te houden. Deze extra miljoenen komen bovenop de al bestaande regelingen waar cultuurorganisaties net als andere bedrijven een beroep op kunnen doen. “Juist in deze tijden van crisis blijkt hoe belangrijk kunst is”, licht D66-minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) het kabinetsbesluit toe. “Ook het kabinet is daarvan doordrongen.”

De noodmaatregel moet gesubsidieerde festivals, filmtheaters, musea, podia en monumenteneigenaren financiële ademruimte geven. Zzp’ers in de cultuursector kunnen geen beroep doen op het extra geld. Maar het kabinet hoopt hun opdrachtenstroom weer op gang te helpen nu veel van hun opdrachtgevers een steuntje in de rug krijgen. Voorwaarde is wel dat deze culturele opdrachtgevers (indien verantwoord) eerst hun eigen spaargelden aanboren. Daarbij moet minimaal 15 procent van hun totale omzet in 2018 uit eigen inkomsten zijn vergaard.

Verkeerde keelgat

De handreiking aan de cultuursector komt na een storm aan kritiek op minister Van Engelshoven. Terwijl de sector al weken tonnen, zo niet miljoenen aan inkomsten misloopt en grote ontslagrondes dreigen, blijft serieuze steun uit, is al weken de luid verkondigde klacht. Ja, de minister kwam instellingen ietsje tegemoet: zo zijn de huren van rijksgesubsidieerde musea opgeschort. Maar dat is bij lange na niet genoeg, vindt de sector. Wat de instellingen ook in het verkeerde keelgat schoot: Van Engelshoven verkondigde aan nieuwssite Nu.nl dat ‘het seizoen voor de cultuursector nu al verloren is helaas’. “Het lijkt erop dat na Halbe Zijlstra (VVD, voormalig staatssecretaris van cultuur), nu Ingrid van Engelshoven (D66) en corona een doodsklap gaan toebrengen aan de culturele sector”, reageerde econoom Bas Jacobs op Twitter.

Of de sector tevreden is met het noodpakket van 300 miljoen euro, dat gefinancierd wordt uit algemene kabinetsmiddelen, moet nog blijken. “Het is een goede eerste stap”, reageerde presentator Cornald Maas gisteren in het programma M waar Van Engelshoven het nieuws bekendmaakte. “Maar staat dit ook voor iets breders? Komt er nu bij het kabinet een algemeen besef, een vanzelfsprekendheid dat kunst ertoe doet”, vroeg Maas die het kabinet eerder deze week in een NRC-opiniestuk opriep de kunsten te redden. Besef wel, benadrukte Van Engelshoven, “dit is de eerste specifieke sector waar aparte maatregelen voor zijn”.

Het aantal meldingen van mensen die aan het coronavirus zijn overleden, is de 3000 gepasseerd. Het RIVM meldde woensdag 189 nieuwe sterfgevallen, waarmee het totaal op 3134 komt. Dat lijkt een forse stijging, dinsdag meldde het RIVM dat 122 patiënten waren overleden. Maar het gaat vooral om mensen die in het Paasweekeinde zijn overleden en wier dood nu pas aan het RIVM is doorgegeven. Sinds dinsdag zijn er feitelijk 43 sterfgevallen bijgekomen, de 146 anderen zijn in de dagen daarvoor overleden. De daling in de sterfte, die rond 1 april is begonnen, zet door.

Lees ook:

De cultuursector is wanhopig, waar blijft de hulp?

Het piept en kraakt door de coronacrisis in de cultuursector. In een brandbrief vragen grote instellingen om hulp voor alle kunstenaars.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden