WAT MOETEN WE ZIEN IN... ENKHUIZEN

Van dit museumstuk mag u een stukje mee naar huis nemen

Het kunstwerk 'Monument'.

Het is weer eens wat anders. In plaats van te kijken naar kunst, mogen bezoekers van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen tijdens de Museumweek een kunstwerk helpen ontmantelen. Dat moet u niet al te letterlijk nemen. Er komt geen sloophamer aan te pas.

Elke bezoeker mag een stukje meenemen van ‘Monument’, dat al tien jaar de blikvanger is in het Atrium van het binnenmuseum. De Britse kunstenares Clare Twomey (1968) maakte deze vijf meter hoge berg van afgekeurde partijen tegels en serviesgoed als symbool van onze consumptie- en wegwerpmaatschappij. Die berg scherven kan daar niet meer blijven liggen, omdat hij in de weg ligt voor het onderhoud van het gebouw, een rijksmonument. Ook beginnen wanden en vloeren door te buigen onder het gewicht en is de installatie niet meer in goede staat.

Volgens conservator André Groeneveld is het porselein zo vies en stoffig dat het niet meer schoon te krijgen is. “De kleuren sprankelen niet meer, de sjeuigheid is er af.” De hogedrukspuit erop is geen optie, want dan zouden de schoteltjes en kannetjes alle kanten op vliegen, want ze zijn niet vastgelijmd. 

Scherf uitzoeken

‘Monument’ naar de stort brengen kan natuurlijk niet, zegt de conservator. Voor het afstoten van kunst gelden strenge regels in de museumwereld. In overleg met Twomey is daarom besloten om het werk letterlijk te delen met de bezoekers. Iedereen mag een scherf uitzoeken, die op naam wordt geregistreerd en voorzien van een gouden lakzegel van het Zuiderzeemuseum. Dat sluit ook mooi aan op het motto van de Museumweek ‘Ons echte goud’. Groeneveld: “Elke bezoeker mag een stukje van ons goud mee naar huis nemen.”

Behalve Engels serviesgoed van zogeheten D-kwaliteit zijn in ‘Monument’ duizenden afgekeurde tegels verwerkt. Het zijn restanten van een partij van 40.000 stuks die waren aangekocht om in te metselen in de panden in het buitenmuseum die zijn gewijd aan de geschiedenis en cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied. 

Overgebleven tegels, variërend van oud-Hollandse witjes tot exemplaren met bijbelse voorstellingen, gaan niet naar de stort. Het museum wil ze beschikbaar stellen voor de restauratie van monumentale panden, die beheerd worden door de Vereniging Hendrick de Keyser.  

Bezoekers kunnen deze (Museum)week t/m 14 april in het Zuiderzeemuseum een stukje van ‘Monument’ gratis meenemen. Clare Twomey geeft dinsdag 9 april van 14-15 u in het Peperhuis in Enkhuizen een lezing; aanmelden via aanmelding@zuiderzeemuseum.nl

Elke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen. Eerdere afleveringen van ‘Wat moeten we zien in...’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden