Van balanstrutje tot blokkeerfries: wat wordt het Woord van het Jaar?

Beeld anp

Wordt het ‘balanstrutje’, ‘testosterontweet’ of toch ‘blokkeerfries’? Woordenboekmaker Van Dale heeft de verkiezing voor het woord van het jaar weer opengesteld. Via de site kan het publiek twee weken stemmen op achttien woorden uit de shortlist.

Wordt het ‘balanstrutje’, ‘testosterontweet’ of toch ‘blokkeerfries’? Woordenboekmaker Van Dale heeft de verkiezing voor het Woord van het Jaar weer opengesteld. Via de site kan het publiek stemmen op achttien woorden uit de shortlist. Taalliefhebbers stuurden het afgelopen jaar zo’n 5000 nieuwe woorden in. Daar zaten afvallers bij die te flauw waren, niet nieuw (‘bakfietsmoeder’), of te particulier (‘antiwindmolenextremisme’). Het meest ingediend: ‘blokkeerfries’, dankzij een campagne van website GeenStijl. 

Ton den Boon, hoofdredacteur van de ‘Dikke van Dale’, selecteerde de leukste nieuwkomers. “Een woord is leuk als het prikkelt”, licht hij toe. “Neem ‘mangomoment’. Je denkt meteen: ‘Wat is dat?’” Antwoord: een geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts.

‘Kantlijnsporter’ – oorspronkelijk uit Trouw – vindt Den Boon ook een vondst. Dat is een beoefenaar van een sport waar media weinig aandacht aan besteden. En ‘balanstrutje’? Dat is een carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en ­privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven.

Volgens Den Boon valt er op de indieners geen peil te trekken. Wellicht ontfermt de milieu­lobby zich over ‘vliegschaamte’: schaamte dat je het vliegtuig pakt terwijl je ook een milieuvriendelijk alternatief had kunnen nemen. Eerdere winnaars waren vaak blijvertjes: ‘ontvrienden’ (2009), ‘selfie’ (2013) en ‘sjoemelsoftware’ (2015). Dat laatste woord bleek zo’n aanwinst dat er inmiddels talloze varianten op zijn, zoals ‘sjoemel­auto’, ‘sjoemelwetenschap’, ‘sjoemeldata’ en ‘sjoemelsigaret’. De uitslag volgt op 18 december.

Lees ook:

Taalkundige Ton den Boon dook in de geschiedenis van het woord ‘blokkeren’

Blokkeren gaat terug op het Franse werkwoord bloquer, waarvoor het Frans weer leentjebuur heeft gespeeld bij het Nederlands.

In deze column werd ‘kantlijnsporter’ voor het eerst gebruikt

Motorcross is geen grote sport, Jeffrey Herlings komt zelden verder dan een kortje in de kantlijn van de krant. En nu, nu is de kantlijnsporter wereldkampioen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden