Van Amsterdam naar Sydney in twee uur

Maaike Wind

Vliegtuigen met een interieur dat qua afmetingen doet denken aan een bioscoopzaal, die bovendien minder geluidsoverlast veroorzaken, minder schade voor het milieu opleveren en die ook nog eens enorme snelheden kunnen behalen: wetenschappers doen volop onderzoek naar dit soort geavanceerde toestellen. En dat werd tijd, want verkeersvliegtuigen zijn sinds de eerste Boeing 707 uit 1957 nauwelijks veranderd, zo schrijft het weekblad Elsevier. Ook Nederland blijft niet achter: De Technische Universiteit Delft heeft een speciale afdeling – Delcraftworks – opgezet die werkt aan revolutionaire vliegtuigontwerpen. Zo'n tien onderzoekers en promovendi willen in 2011 een voorontwerp ontwikkeld hebben. En na 2020 moet het vliegtuig daadwerkelijk de lucht ingaan. Bijzonder zijn de afbeeldingen van de nieuwe modellen, die dankzij nieuwe, sterkere en lichtere materialen meer lijken op ufo's dan op de huidige vliegtuigen. De TU Delft heeft zelfs een rond model ontworpen. Het snelste model is tot dusver een zogenoemde scramjet. Dit toestel, een soort kruising tussen een straalmotor en een raket, haalde bij een test in 2004 een snelheid van zo'n elfduizend kilometer per uur. Een vlucht van Amsterdam naar Sydney duurt zo niet meer dan twee uur. Helaas voor reisliefhebbers: dit proefmodel moet met een raket op gang worden gebracht, wat naast hoogst onplezierig ook onpraktisch en kostbaar is. En of dit de komende decennia zal veranderen, is nog lang niet zeker.

Eveneens in Elsevier een onderzoek naar de beste gemeenten van ons land. Het Noord-Hollandse Laren, Vlieland en Naarden komen als beste uit de bus. Laren scoort – weinig verrassend – hoog op punten als een groene omgeving, de aanwezigheid van veel grote huizen en een bijzonder aangenaam sociaal klimaat. Wat betreft misdaad doet de gemeente het slecht: grote huizen zijn populair bij inbrekers. Onderaan eindigen het Gelderse Westervoort, Onderbanken in Limburg en Schermer in de provincie Noord-Holland.

HP/De Tijd doet deze week verslag van de opkomst van BNN, ’de meest spraakmakende omroep van Nederland’. Toen de omroep bijna tien jaar geleden begon werd Bart de Graaff gezien als de paria van Hilversum. Paul Witteman, Jan blokker en Fons van Westerloo reageerden kritisch. Deze laatste verwachtte niet dat het BNN zou lukken om jongeren aan zich te binden. Daar is hij inmiddels van teruggekomen. Tegenwoordig staat de positie van Bart's Neverending Network niet meer ter discussie. Roek Lips, de zendercoördinator van Nederland 3: „Dankzij BNN waait er een frisse wind in Hilversum. Als mensen klagen: waarom heeft Nederland geen BBC, antwoord ik: wij hebben BNN.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden