Songfestival

Vakjury geeft geen ‘douze points’ meer in de halve finale van het Songfestival

Het Songfestival werd dit jaar gehouden in Turijn. Beeld AP
Het Songfestival werd dit jaar gehouden in Turijn.Beeld AP
Peter van der Lint

Het is u misschien ontgaan, maar tijdens het Eurovisiesongfestival van dit jaar in Turijn was er sprake van grootschalige fraude. Nee, niet door de Italiaanse maffia, maar door de vakjury's van zes deelnemende landen. Hun stem telde voor de helft mee in de uitslag.

De organisatie ontdekte grote en opvallende onregelmatigheden in de tweede halve finale. De vakjury’s uit Azerbeidzjan, Georgië, Polen, Montenegro, San Marino en Roemenië hadden elkaar allemaal in de top vijf staan. Die ‘toevalligheid’ bleek na onderzoek dus fraude te zijn. Omkoperij.

Daarom maakte de organisatie bekend dat de vakjury’s voortaan geweerd worden bij de puntentelling in de twee halve finales, die plaatsvinden op dinsdag en donderdag. Daar gelden vanaf volgend jaar alleen de stemmen van de televoters uit Europa. Die enorme groep is niet om te kopen. Nieuw is ook dat kijkers die niet wonen in deelnemende landen in de halve finales mee mogen stemmen. Alle stemmen van die kijkers samen tellen even zwaar mee als die van één land.

In de grote finale op zaterdag telt het oordeel van de vakjury’s in de deelnemende landen nog wel mee, maar ook daar zal de stem van de kijker zwaarder wegen. Eerlijker? Waarschijnlijk. Maar de beslissing zorgt er wel voor dat vriendjespolitiek die met het instellen van de vakjury’s juist minder voelbaar werd, weer zwaarder weegt. Stemmen op buurlanden bijvoorbeeld. Of stemmen op je thuisland als migrant. En mooie luisterliedjes maken vast minder kans.

Lees ook:

Nederland stuurt nieuw zangduo naar Eurovisiesongfestival in Liverpool

Twee onbekende artiesten gaan Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2023. Wie zijn Mia Nicolai en Dion Cooper?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden