Optreden van zanger Kenny B tijdens Lowlands 2015.

Interview Kenny B.

Vakantie? Zanger Kenny B. moet er niets van hebben: ‘Ik ben bang voor rust’

Optreden van zanger Kenny B tijdens Lowlands 2015. Beeld ANP Kippa

Hoe vieren kunstenaars vakantie? Hoe laden ze hun creatieve batterij weer op? Vandaag: Kenneth Bron (57), bekend als Kenny B. met zijn hit ‘Parijs’. De Surinaams-Nederlandse zanger heeft zijn rust nog niet gevonden, sterker nog: hij is er zelfs bang voor.

Heeft u op dit moment vakantie?

“Mijn schema laat het nu niet toe om een zen-moment te nemen. En om eerlijk te zijn, het vakantiegevoel, dat ken ik eigenlijk ook niet. Mijn leven is een constante race. Ik heb natuurlijk best een turbulente geschiedenis. Ik ben vanaf mijn elfde uit huis gegaan in Suriname. Ik had een bedrijfje tot de oorlog uitbrak, het was constant rennen, hosselen. Ik wilde niet wakker worden, want dan zag ik de stapels papieren, ik moest nog mijn ziektekosten betalen. Ondertussen wilde het maar niet lukken met de muziek. De oorlog brak uit, ik ging het Nationaal Leger in. Ik was commandant, ik was vredesonderhandelaar. Op mijn 30ste kwam ik uit het vluchtelingenkamp in Nederland, in een asielzoekerswoning. Weer alleen maar rennen. Werken, werken, werken. Maar toen opeens… bam! Op mijn 53ste scoorde ik een hit: ‘Parijs’.”

Wat veranderde er? 

“Alles veranderde. Ik doe nu vier jaar mee aan die game. Er gebeurt zoveel om mij heen. Ik kan in Suriname niet over straat, ik ben constant bezig, ik word geleefd. Het is niet dat ik denk: ik ben artiest, ik kan alles maken. Nee, ik voel een verplichting, kan niets weigeren. Eigenlijk word je van de mensen. En dat is oké: everybody is welcome! Broer, waar mensen het op hun 50ste wat rustiger aan gaan doen, zit ik nog te rocken op mijn 57ste, haha! Ik ben een volwassen man, maar ik heb een jonge naam, ik ben gewoon Kenny, ik heb geen leeftijd.”

Maar hoe komt u dan tot rust?

“Ik ben bang voor rust, ik word er onrustig van, ik weet ook niet wat het is, rust. Tot die hit met Parijs had ik nog nooit vakantie gehad. Ik was blij dat ik brood kon kopen. Suriname kent geen vakantiecultuur. We hebben geen money om naar Frankrijk te vliegen. Je gaat gewoon even op bezoek bij je tante. Maar dat heb ik nooit gezien als tekortkoming. In die 27 jaar dat ik in Nederland woon ben ik één keer op vakantie geweest. Een weekje naar Ibiza. Maar ik wist niet wat ik met mezelf aan moest. Ik kan ook niet twee dagen achter elkaar niks doen, mijn hoofd leegmaken. Misschien is rust voor mij terug naar Suriname gaan. Of schrijven. Van schrijven word ik echt happy.”

Hoe schrijft u nummers?

“Het komt vaak intuïtief. Ik heb wel momenten dat ik ga zitten om te schrijven, maar ik weet niet of dat nou echt goed werkt. Meestal voelt het zo geforceerd. En er zijn ook zoveel dingen om over te schrijven. Ik houd van het heelal, de sterren, zwarte gaten. Maar daar kan ik niet over schrijven. Dat is een ver-van-mijn-bed-show. Ik zing over de liefde en de maatschappij. Ik schrijf nu toevallig een lied over mensen die altijd maar tegenover elkaar staan met hun meningen. De waarheid is niet meer te vinden. In het lied gaan we op een ludieke manier op zoek naar iets dat ons allemaal verbindt. Ha ha, nee, bro, ik ga nog niet zeggen wat dat dan is. Ik ben nog in full process.”

U treedt deze maand ook veel op in openluchttheaters. Wat hoopt u over te brengen?

“Ik wil de mensen blij maken. Ik houd van blije mensen, zeker van grote groepen blije mensen. Het is leuk als ze naar mij toe komen en echt naar mijn boodschap hebben geluisterd. Dat ze ook van het leven houden, wars zijn van alle troep op de wereld, en snappen dat we allemaal gelijk zijn. Dat geeft een saamhorigheidsgevoel. Dat is mooi.”

Lees ook de eerdere afleveringen van deze zomerserie

Hoe vieren kunstenaars vakantie? Hoe laden ze hun creatieve batterij weer op? Dirigent Jaap van Zweden neemt een kist vol partituren mee naar Zuid-Frankrijk, schrijver Bert Wagendorp ligt op de bank, om bij te tanken, Gerti Bierenbroodspot trekt zich terug tussen haar eigen wijnranken en olijfbomen in Toscane en Yentl en de Boer zijn allebei zwanger.

Kenny B.: Nooit uit de bocht vliegen

In zijn vaderland Suriname is hij al heel lang een popidool, in Nederland brak hij in maart van 2015 definitief door met de hitsingle ‘Parijs’. “Op Marrons werd heel erg neergekeken; wij waren achterlijk. En lui.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden