Review

Vader is een échte schoolmeester

Veel ouders zullen het zich wel eens afvragen: Waar ligt precies de grens tussen het knuffelen van kinderen en erotiek? Hoe ver mag je gaan met ze vasthouden, strelen, kussen? En: Hoe zullen zij zich dergelijke tedere momenten later herinneren?

Afra Botman

Het is een flinterdunne grens, die door René Appel in zijn nieuwste psychologische thriller 'Misbruik wordt gestraft' huiveringwekkend realistisch wordt verkend. De kwestie begint simpel, op een camping in de Ardennen, waar een vader een nacht alleen in een tent doorbrengt met zijn verdrietige, tienjarige dochter. Het eindigt jaren later, in een bloedbad.

Onderwerp van dit boek is niet de goede oude vraag: Wie heeft het gedaan? Maar meer: Heeft hij het gedaan? Dochter Jacintha zegt van wel. Zij is als volwassene danig in de war en gaat in behandeling bij een psychotherapeut die met haar teruggaat in haar geheugen.

Haar 'hervonden herinneringen' leggen een bom onder het leven van haar vader, Frank Eggers. Hij is een goedbedoelende, hardwerkende directeur van een basisschool, een gescheiden man met een redelijk contact met zijn ex-vrouw, een geïnteresseerde en stimulerende vader. Appel schetst een typische schoolmeester, die altijd gelijk heeft, alles weet en alles kan. Zijn omgeving wordt er doodmoe van en zijn dochter dus doodziek.

Tot het einde toe blijft de vraag onbeantwoord: heeft hij zijn dochter misbruikt of niet? Er zijn de herinneringen van Frank, die vastlopen in een andere dramatische gebeurtenis die zijn gezin kapot heeft gemaakt. En er zijn de herinneringen van Jacintha, enthousiast opgediept door haar psychotherapeut Hans. Dat is ook een mooi getypeerd karakter; de lezer krijgt hem opgediend inclusief jargon (Appel is sterk in dialogen) en mode-ideeën, zoals de in dit verhaal centraal staande 'hervonden herinneringen'.

Goed beschreven is de cultuur op een basisschool: de roddelende moeders op het schoolplein en het gif dat omhoog komt als iemand zich minder lovend uitlaat over hun kind, en de minstens zo verstikkende reddende engelen (in de verschijning van bibliotheekmoeder) die zich onmisbaar willen maken. Frank Eggers raakt er langzaam maar zeker tussen vermalen en blijft uiteindelijk dodelijk eenzaam achter, in de steek gelaten door iedereen uit zijn omgeving.

Het boek is inmiddels genomineerd voor de Gouden Strop, die aan het eind van De Maand van het Spannende boek, op 23 juni, wordt uitgereikt. De andere genomineerde titels zijn 'Verminkt' (Patrick de Bruyn), 'De eetclub' (Saskia Noort), 'Groene vrijdag' (Elvin Post) en 'Onrust' (Esther Verhoef). René Appel won in 2001 de Gouden Strop voor zijn boek 'Zinloos Geweld'. Dat boek is inmiddels verfilmd als de film 'Zinloos' van Arno Dierckx.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden