Review

Vader en dochter op één kantoor

Somber, tobberig en zorgelijk. Dat is inspecteur Kurt Wallander. Het leven is dan ook geen lolletje bij Mankell. Zelfs niet in welvaartparadijs Zweden. Het klimaat is onaangenaam, de drank maakt er veel kapot, en een aanzienlijk deel van de bevolking staat aan de kant, met als gevolg vreemdelingenhaat en fascisme.

Al een paar boeken geleden kondigde bestsellerschrijver Mankell aan klaar te zijn met Kurt Wallander, tot ontzetting van zijn lezers. Er verscheen nog een boek met de avonturen van de jonge Wallander, en daarna voerde Mankell de jonge, net zo tobberige inspecteur Stefan Lindman ten tonele in ’De terugkeer van de dansleraar’.

Maar in ’Voor de Vorst’ is Wallander terug, met een U-bocht. De eigenlijke hoofdpersoon is zijn dochter Linda, die tot zijn verbazing bij de politie wil. Sterker nog: ze komt op zijn bureau in de provinciestad Ystad werken. Veel contact hebben vader en dochter nooit gehad sinds de scheiding, al was er de afgelopen jaren toenadering tussen deze twee weinig spontane personen. En nu komt Linda ook nog bij hem inwonen. Het leidt tot irritatie, zeker als Linda zich met de politiezaken van haar vader gaat bemoeien. Ze is nog niet eens officieel in dienst, en blijkt al even eigengereid als haar vader, meer haar neus dan haar verstand volgend.

Er is veel gemopper en innerlijk zelfonderzoek, erg veel eigenlijk. Gelukkig is Mankell er een meester in zijn wat zeurderige en humorloze personages te verbinden met schokkende misdaad. In dit verhaal is dat de terreuraanslag van een sekte. Het begint met in brand gestoken dieren, en dreigt uit te groeien tot een grote ramp.

Zijdelings duikt ook inspecteur Lindman op. Hij speelt in dit verhaal nog geen rol van betekenis, maar er zijn wel ontluikende gevoelens voor Linda en die zijn wederzijds. Aanzetten genoeg dus voor een nog langlopend vervolg in de Wallander-reeks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden