Discmaster blijft met het grijs-zwarte kleurenpalet trouw aan de eerste generatie websites.

WeekendtipDiscmaster

Urenlang door het prehistorische internet struinen met Discmaster

Discmaster blijft met het grijs-zwarte kleurenpalet trouw aan de eerste generatie websites.Beeld Discmaster
Matthijs Valent

Het Internet Archive bestaat al best lang, het is een soort back-up van het hele internet. Dit immense archief heeft echter z’n beperkingen: veel van de inhoud mist context en je moet die inhoud eerst downloaden voordat je weet wat het is. Lastig, helemaal omdat veel oude bestandstypen al lang niet meer gebruikt worden en onleesbaar zijn op apparatuur die we nu gebruiken.

Discmaster lost beide problemen op. De site indexeert de inhoud van tekstbestanden én maakt andere bestanden leesbaar. Het is een beetje alsof je op de markt een doos vol oude cd-roms en floppy’s hebt gevonden, maar dan wel een doos zo groot als een warenhuis. Discmaster zorgt voor een lijstje met inhoud. En vind je daarop een obscuur filmpje uit 1994? Discmaster speelt het af!

Bijvangst

De inhoud gaat terug tot de ­jaren tachtig en bevat video, audio maar ook programma’s en ingescande bladen. Leuke bijvangst is dat ook inhoud van individuen is opgenomen, dus wie weet stuit je nog eens op iemands schoolproject of op een voor internetbegrippen prehistorische podcast van ­iemand die z’n tijd ver vooruit was.

Al die obscure bestanden vertellen ook een verhaal van vervlogen tijden. Het zijn relieken van toen mensen nog uren de tijd namen om elk geluidje of icoontje in Windows naar eigen smaak aan te passen.

Een verloren kunst, want doe jij nog weleens iets anders dan soms een nieuwe achtergrond instellen? Laat het minimalistisch vormgegeven Discmaster je inspireren om je computer weer helemaal van jou te ­maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden