Review

Uit liefde voor de zwarte en kleurige rakkers

Guus van Duin

Dit is een heerlijk boek over alle kraaiensoorten van de wereld, en dat zijn er meer dan honderd. Sommige lijken niet eens op een kraai, zo mooi, zo kleurrijk zijn ze. En je komt ze overal tegen, in de tuin, op het strand, bij de friettent en zelfs in de natuur.

Menig kraaienvervolger zou deze mooi geïllustreerde monografie eens rustig op zich in moeten laten werken, want het boek is zeker niet alleen bedoeld voor tieners. Door de open manier van vertellen is het zelfs geschikte lectuur voor jagers, van wie bekend is dat ze liever eigenaardige volksverhalen over kraaien tot zich nemen dan gedegen literatuur. Zij zullen zich na lezing nog eens achter de oren krabben. En dat zou heel wat onnodige doden schelen onder deze, in Nederland nauwelijks beminde, vogelgroep.

Het gaat niet alleen om zwarte rakkers als de roek, de zwarte kraai en de superzeldzame raaf, maar ook om de (voorheen ’Vlaamse’) gaaien met die fraaie blauwe veertjes (in het boek met de verkeerde wetenschappelijke naam ’glandularius’ opgezadeld), de eksters (met hun lange staart en onbeschrijflijke glans), en de sociaal levende kauwen (met hun pientere witte ogen).

De laatste soort werd overigens begin jaren zeventig nog vergast, in konijnenholen in de duinen, toen daar nog konijnen waren, zullen we maar zeggen. En diezelfde kauw speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling tot vogelaar van deze recensent. ,,Pezen en spieren tot scheurens toe gespannen schoot Hans de Torenkraai door het luchtruim. Maar hoe snel hij zijn vleugels ook bewoog, toch kon hij zich niet losmaken van dien onvermoeiden vervolger (...), de zeearend”, stond er in mijn Verkade-album uit 1935, van H. E. Kuylman.

Precies díe warmte, díe onbevooroordeelde liefde voor deze interessante en slimme groep vogels, hebben Roebers en Halewijn weten te vangen in dit boek. Als het paargedrag omschreven wordt als een kwestie van ’de gaatjes tegen elkaar houden’, dan smelt je. Zo simpel en doeltreffend als ze dit neerzetten. De vele foto’s van René Pop dragen bij aan dit grote kraaienfeest. Kopen en cadeau geven. Dan hoor je die gaaien vast heel vaak zachtjes lachen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden