Uit de kunstCoronacultuur

Uit de kunst: Utrechtse literatuurfestival ILFU en Walk the line

 Walk the line in TivoliVredenburg werd bedacht als veilig alternatief voor reguliere concerten tijdens de coronacrisis. Beeld ANP Kippa
Walk the line in TivoliVredenburg werd bedacht als veilig alternatief voor reguliere concerten tijdens de coronacrisis.Beeld ANP Kippa
Rufus Kain

Een FEBO voor verhalen

Boekenwurmen opgelet: het Utrechtse literatuurfestival ILFU neemt de eerste Nederlandse verhalenmachine in gebruik. Zoals je elders een kroket uit de muur of een zakje Crokychips uit een vitrine haalt, kun je uit dit apparaat gratis korte verhalen trekken van onder anderen Remco Campert en Manon Uphoff.

De machine is een uitvinding van het Franse bedrijf Short Edition en er zijn wereldwijd driehonderd exemplaren van in omloop. Filmregisseur Francis Ford Coppola behoort tot de fans van het idee (een van de automaten staat in zijn café in San Francisco). Hoewel de uitvinding van vóór 2020 dateert, is de verhalenmachine dankzij knoppen waar je je vinger boven kunt houden zonder contact te maken volledig coronaproof.

Gedurende het ILFU (24 september tot en met 4 oktober) staat de verhalenmachine dagelijks op een andere locatie in Utrecht. Daarna komt ze voor langere tijd in de centrale hal van TivoliVredenburg te staan.

Tour door Tivoli

TivoliVredenburg presenteert in oktober en november acht nieuwe edities van ‘Walk The Line’. Bezoekers krijgen een tour door het gebouw, die wordt onderbroken door drie of vier liveconcerten. Bij sommige rondleidingen zijn de artiesten tot het laatste moment een verrassing. Andere tours hebben een genre als thema, zoals metal, indie of latin. In een enkel geval is er al een line-up met bandnamen bekend.

Walk the line werd bedacht als veilig alternatief voor reguliere concerten tijdens de coronacrisis. De tours worden gehouden met een select gezelschap dat te allen tijde anderhalve meter afstand houdt. Afgelopen zomer organiseerde TivoliVredenburg ook al driehonderd Walk the line-tours, waar in totaal meer dan tienduizend mensen op afkwamen. Radiozender 3FM heeft het concept genomineerd voor een 3FM Award in de categorie beste muzikale initiatief, naast onder meer Eefje de Vissers concertfilm ‘Bitterzoet’ en Mojo Concerts’ ‘Larger than live’ avonden in de Ziggo Dome.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden