Review

U2 blijft de wereld veranderen

Het nieuwste album van Bono, The Edge, Larry Mullen en Adam Clayton is erin geslaagd al sinds de zomer de aandacht op zich te vestigen. Zo verdween er in juli tijdens een fotosessie in Nice een cd'tje van gitarist The Edge met daarop ongemixte versies van enkele nieuwe liedjes. Een levensgevaarlijke gebeurtenis in het internettijdperk.

Danny Koks

En ja hoor, vorige week was het zover: 'How To Dismantle An Atomic Bomb' was al volledig van het net te plukken voordat de cd in de winkel lag. Maar dankzij die akkefietjes was er wel lekker veel publiciteit rondom U2's twaalfde plaat in vijfentwintig jaar. Niet in de laatste plaats door het rumoer dat de bandleden zelf veroorzaakten. Bono repte regelmatig van een terugkeer naar het geluid van U2-klassiekers als 'Boy', 'October' en 'War'. Inderdaad klinkt U2's jongste boorling even gezwollen als de titel. Bono stoeit als vanouds met zijn geliefde thema's God, liefde en wereldproblematiek, terwijl de gitaar van The Edge galmt en echoot of het nog steeds 1983 is. Aanvankelijk komt U2 weg met die pathos dankzij ijzersterke liedjes als 'Vertigo', 'Sometimes You Can't Make It On Your Own' en 'City Of Blinding Lights'.

Toch kan de band die hoge kwaliteit niet over de hele linie vasthouden. 'A Man And A Woman' en 'Crumbs From Your Table' bijvoorbeeld, gaan het ene oor in en het andere weer uit. Nittemin, 'How To Dismantle An Atomic Bomb' dwingt respect af, vooral in vergelijking met zijn luchthartige voorganger 'All That You Can't Leave Behind'.

U2 is er de band niet naar zich tevreden te stellen met nietsaandehandpopliedjes. Het blijven vier wereldverbeteraars en deze roerige tijden schreeuwen nu eenmaal om een boud statement over de toestand van onze planeet. De laatste jaren verbeterde Bono de wereld vooral buiten zijn band om, door druk te lobbyen voor kwijtschelding van de schuldenlast van de derde wereld en het aanpakken van aids in Afrika. Voor wie vreesde dat Bono daardoor meer politicus dan muzikant was geworden, komt 'How To Dismantle An Atomic Bomb' precies op het juiste moment.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden