null Beeld
Beeld

TaalPeter-Arno Coppen

U krijgt huiswerk voor het weekend

Behalve over kwesties van leven en dood liepen de afgelopen weken de gemoederen ook hoog op over de grammatica. De universiteit van Hull kondigde aan dat taalfouten niet meer zouden meetellen in toetsen die niet over taal gingen, de nieuwe Algemene Nederlandse Spraakkunst (e-ans.ivndt.org) zou allerlei “versoepelingen” bevatten (wat niet het geval was), en eind deze week pleitten neerlandici Ben Salemans en Marc van Oostendorp voor het afschaffen van de puntenaftrek voor taalfouten in het centrale eindexamen Nederlands.

Voer voor taalcritici en columnisten, die zich uitputten in het verzinnen van het meest hilarische voorbeeld (‘Taal is makkelijker als je denkt’) of de meest bespottelijke vergelijking (‘Welja, laten we de regels voor wiskunde ook afschaffen’). Hierdoor bleef de onderliggende kwestie een beetje buiten beeld. Want al die commotie heeft dezelfde oorzaak.

Toevallige humeur van de toevallige beoordelaar

Bij de toetsing (Hull, eindexamen) is het probleem het nijpendst. Er zijn (ten minste) twee voorwaarden voor een goede toetsing: die moet valide zijn (je weet wat je toetst) en betrouwbaar (onafhankelijke beoordelaars moeten tot hetzelfde resultaat komen). Er moet in elk geval een voldoende mate van vertrouwen zijn dat het resultaat van de toets niet alleen toe te schrijven is aan het toevallige humeur van de toevallige beoordelaar.

Om met betrouwbaarheid te beginnen: het is een feit dat de twee beoordelaars bij het eindexamen Nederlands vaak van elkaar verschillen, juist in de beoordeling van taalfouten. Leraren blijken verschillende maatstaven aan te leggen. Maar zij kunnen dan toch de regels erbij nemen? Oké, maar waar staan die dan? Dat geef ik op als uw huiswerk voor het weekend. Waar staan alle officiële taalregels bij elkaar? En let op: het gaat niet alleen over spelling, maar ook gevallen als ‘groter als’. Maandag geef ik het antwoord.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden