Wat moeten we zien in...

Typische Nederlands: zwemmende eendjes, koekje bij de koffie en broodje-kaaskinderen

Eenden zwemmen in Nederland zonder angst voor jagers.Beeld Adel Gamel

Elke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die we niet mogen missen. Vandaag: Nederlandse identiteit in Historisch Museum Hoofddorp.­

Wat is er nou typisch Nederlands? Dat ene koekje bij de koffie natuurlijk, net als de open gordijnen ’s avonds zodat iedereen naar binnen kan kijken. Maar wist u dat mensen die hier niet opgegroeid zijn, zwemmende eenden ook exemplarisch vinden voor dit land?  

Voor Adel Gamel, een vluchteling uit Jemen, symboliseren al die eenden in plassen, sloten, vijvers en grachten waar Nederland voor staat. “Dit is een vreedzaam land. De vogels, de dieren, iedereen kan hier in vrede leven. In mijn land kunnen de eenden niet zo vrij zwemmen. Die worden afgeschoten. Toen ik deze foto naar een vriend in Jemen stuurde, reageerde hij verbaasd: ‘Zie je eenden gewoon zo zwemmen?’”

Adel Gamel is een van de twintig mensen die in het Historisch Museum in Hoofddorp met foto’s laten zien hoe zij aankijken tegen de Nederlandse cultuur. Ze komen uit alle streken van de wereld, van Burundi en Eritrea tot de Filippijnen, Irak, Jemen, Soedan en Syrië. Ook aan mensen uit de Haarlemmermeer is gevraagd hun visie op de Nederlandse identiteit in beeld te brengen. Ze kregen allemaal een camera en een snelcursus fotografie. Hun foto’s, te zien op de expositie Point of View, maken duidelijk dat alledaagse dingen die hier vanzelfsprekend zijn, door nieuwkomers heel anders beleefd kunnen worden. Verrassend en soms ook confronterend is het om naar je eigen ingesleten patronen te kijken.  

Icoon van Nederlandse cultuur

Karijn Kakebeeke en Martha van der Meer bedachten dit fotoproject om het gesprek te stimuleren tussen mensen uit verschillende culturen. Ze hopen dat het leidt tot meer kennis van elkaars wereld en begrip over en weer. Bij eerdere projecten, in Dordrecht en Culemborg, bleek dat de deelnemers elkaar ook na afloop blijven opzoeken. 

Opvallend veel klokken zijn er gefotografeerd. Het valt nieuwkomers op dat Nederlanders altijd op de tijd letten en zich druk maken over het gebrek eraan. Samira Hamdy vindt het typisch dat ‘wij Nederlanders zo vaak eten terwijl we onderweg zijn’. In Marokko, waar haar ouders vandaan komen, is haar lunch een compleet gerecht waarvoor ze de tijd neemt. Ze fotografeerde een bruine boterham met kaas in een plastic zakje als een icoon van de Nederlandse cultuur. Ook zij is ermee grootgebracht. “Mijn moeder zei: jullie zijn broodje-kaaskinderen en ze verwonderde zich erover dat we aan zo’n enkel broodje genoeg hadden om weer vrolijk verder te kunnen.”

Point of View, te zien t/m 1 juli in Historisch Museum Hoofddorp.­

Elke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen, u leest hier eerdere afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden