Complottheorieën

Twitter verwijdert negentig aan QAnon gelieerde Nederlandse accounts vanwege desinformatie

Trollface. Beeld Trouw
Trollface.Beeld Trouw

Negentig accounts van een trollenleger zijn door Twitter verwijderd. Allen waren direct te linken aan het omstreden QAnon.

Nienke Schipper

Negentig accounts die desinformatie en complottheorieën verspreidden op Twitter zijn door het sociale medium verwijderd. Ze maakten deel uit van het trollenleger waar Pointer onderzoek naar deed. Het onderzoeksplatform van KRO-NCRV maakte vorige week bekend dat er tenminste 476 Nederlandstalige actieve twittertrollen zijn, die opzettelijk desinformatie verspreiden over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ten minste negentig van die trollen zijn nu ook direct in verband gebracht met de omstreden QAnon-beweging, die denkt dat werkelijke wereldmacht in handen is van een satanistisch pedofielennetwerk.

Trollen zijn anonieme accounts die geen persoonlijke informatie delen, maar zich vooral bezighouden met het verspreiden van complottheorieën met als doel de Nederlandse kijk op de presidentsverkiezingen te beïnvloeden, zegt onderzoeksjournalist Jerry Vermanen. Samen met collega’s analyseerde hij zo’n 15.000 accounts die voornamelijk afbeeldingen, video’s en verwijzingen naar websites verspreidden. Soms zaten daar ook artikelen van traditionele media tussen die werden afgeschilderd als nepnieuws. Een deel van de trollen probeert tevens met verbale agressie het online debat te laten ontsporen.

‘Dit werd ineens heel persoonlijk’

Tussen de verwijderde accounts zat ook @DeRedacteur, waarmee Vermanen vorige week in de clinch lag op Twitter. Het escaleerde snel toen Vermanen @DeRedacteur om wederhoor vroeg en vervolgens het trollenleger over zich heen kreeg. Ze probeerden zelfs het account van zijn vrouw te hacken en nog steeds komen er doodsbedreigingen binnen, zegt Vermanen. “Dit werd ineens heel persoonlijk. Dat was wel een beetje naar om mee te maken.” De redactie heeft inmiddels aangifte gedaan van de bedreigingen.

Achteraf bleken er in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 verschillende trollenfabrieken actief te zijn geweest vanuit kantoren in onder meer Oekraïne. Of de trollen die Pointer nu heeft geïdentificeerd ook deel uitmaken van een dergelijk netwerk durft Vermanen niet te zeggen. “Wij zien alleen de voorkant van de accounts, het is heel moeilijk om te achterhalen hoe dat aan de achterkant is georganiseerd. Daar heb je eigenlijk een klokkenluider voor nodig.”

Van de overgebleven 386 accounts die Twitter niet verwijderde is moeilijk vast te stellen of ook dat QAnon-aanhangers zijn, zegt Vermanen. Veel van hen twitterden wel aan QAnon gelieerde theorieën, maar de achterliggende motivatie was zeer divers. “Er zaten bijvoorbeeld ook schimmige bitcoinverkopers tussen.” Wel denkt Vermanen dat er tussen de overgebleven trollenaccounts veel mensen zitten die zich niet thuis voelen in de samenleving en zich aangesproken voelen tot QAnon. “Dat geeft ze weer het gevoel dat ze ergens bij horen. Het zou goed zijn om eens met deze mensen het gesprek aan te gaan.”

Lees ook:

Pizzagate, Deep State, 9/11 en corona: waarom complottheorie QAnon zo populair is

QAnon is met afstand de populairste complottheorie van Nederland. Waarin schuilt de aantrekkingskracht?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden