Recensie

Twintigers Florian Myjer en Kim Karssen spelen tintelend en intelligent in het universum van Tolstoj

Leo Tolstoj. Beeld ANP
Leo Tolstoj.Beeld ANP

Theater
Florian Myjer en Kim Karssen
Oorlog en Vrede ★★★★★

Sandra Kooke

Hoe moet je leven? In 'Oorlog en Vrede', dat dikke boek van de Rus Lev Tolstoj, zoeken de hoofdpersonen voortdurend naar de zin van het leven. Soms vinden ze die in oorlog, dan weer in religie, liefde, huiselijkheid of eenzaamheid.

De twintigers Florian Myjer en Kim Karssen (pas in 2017 en 2018 van de toneelschool gekomen) worstelen ook met die vraag. Je bent jong, welgesteld, intelligent, mooi, gezond: hoe maak je dan iets van je leven? Ah, in Rusland, daar leven ze pas echt, verzuchten ze. Elke dag je mooiste jurk aan, kroonluchters, paardensledes met belletjes en de Slag bij Borodino.

En dan raken ze verzeild in Tolstojs universum. In een kleine anderhalf uur vertolken ze heerlijk speels, romantisch en absurdistisch hoe Pierre, Andrej, Natasja, Dolochov en al die andere karakters uit het boek worstelen met het leven. Als kleine kinderen met een verkleedkist, maar dan intelligent en met een tintelende tekst.

Ongepolijst

Florian Myjer is een getalenteerde theaterpersoonlijkheid. Een verfijnde, slanke dandy met een androgyn gezicht, die ondanks een klein negentiende-eeuws snorretje gemakkelijk schakelt tussen mannen- en vrouwenrollen. Met een handgebaar of een korte blik roept hij komisch absurdisme of geheimzinnige droefheid op. Kim Karssen is zijn ideale tegenspeelster. Wat ongepolijster, maar net zo makkelijk schakelend tussen schutterig meisje en gevaarlijke Rus.

Met een houten kast en bergen nepsneeuw als decor toveren ze liefdes- en oorlogsscènes tevoorschijn. Razendsnel schakelen ze van een hedendaagse homobar naar een Russisch bal, van een romantische liefdesscène in de sneeuw naar een triootje met twee F16-piloten.

Maar hoe grappig en luchtig ook, ze houden die levensvraag voor ogen en komen er telkens op terug. Groots en meeslepend leven à la Russe? Of middelmatig leven in een rijtjeshuis? Het maakt dat deze hilarische voorstelling meer is dan een avondje lachen.

Wekelijks bespreken onze recensenten nieuwe voorstellingen. Bekijk hier ons overzicht van theaterrecensies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden