null Beeld
Beeld

RumoerJann Ruyters

Tweespalt door de nieuwe Hanya Yanagihara

Jann Ruyters

In slechts zeven jaar tijd en met maar twee romans op haar naam heeft de Amerikaanse Hanya ­Yanagihara in Nederland een vergelijkbare status veroverd als beroemde landgenoten als Donna Tartt en Jonathan Franzen. Er wordt onder fans uitgezien naar de nieuwe Yanagihara, getiteld Naar het paradijs, die deze week verscheen, in de oorspronkelijke versie in Engelstalige landen en tegelijk ook in vertaling ‘wereldwijd’.

Haar vorige (tweede) roman Een klein leven begon hier een zegetoer in april 2016, toen het door het panel van boekhandelaren van De wereld draait door werd gekozen tot ‘Boek van de maand’. Het boek belandde direct in de Bestseller 60 en bleef daar de rest van 2016 en 2017 hoog in staan. Inmiddels zijn er zo’n 300.000 exemplaren verkocht. Enthousiaste lezers zorgden later dat het boek in de top 5 van beste boeken van 2017 van Trouw-­lezers belandde. Ivo van Hove maakte op verzoek van de auteur zelf een toneelbewerking die mooie kritieken kreeg en hoofdrolspeler Ramsey Nasr een Theo d’Or opleverde.

Boekhandelaars als motor

Boekhandelaars waren ook in andere landen een belangrijke motor in het succes van Een klein leven. In Engeland verstrekte ­Yanagihara vooruit-exemplaren van haar nieuwe roman aan boekhandelaars, met een persoonlijk bedankbriefje voor de eerdere inspanningen, in de hoop natuurlijk dat ze dit nieuwe boek opnieuw bij hun klanten promoten.

Tweespalt bracht Yanagihara ook. ‘Een bak ellende’, verzuchtte schrijver Gerbrand Bakker over Een klein leven. ‘Als ­lezer word je volkomen lamgeslagen.’ Vonden fans deze roman over een slachtoffer van seksueel misbruik hartverscheurend, anderen hadden het over melodramatisch, uitzichtloos, ongeloofwaardig. Lees de bespreking van Annemarié van Niekerk van Naar het paradijs en je mag concluderen dat ook de nieuwe Yanagihara voor polarisatie zal zorgen.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden