Tweede serie 'Haagse Klasse'

,,Ik vind het toch wel hard om hem van school af te sturen'', zegt de meester over leerling Gökhan, die na maandenlang gedoe nu écht over de grens is gegaan door zijn klasgenoot met een mes te bedreigen. ,,Moet ik hem dan een hand geven en afscheid nemen?''

De laatste acht afleveringen van de serie 'Haagse Klasse' worden vanaf vanavond wekelijks uitgezonden door de Avro. De eerste reeks van vorig jaar is de afgelopen maanden al herhaald. De nieuwe serie impressies van het dagelijks reilen en zeilen op de Prinses Ireneschool in de Haagse Schilderswijk is in wezen 'meer van hetzelfde'.

Dat zou een punt van kritiek kunnen zijn, maar van een serie als deze willen we ieder jaar wel meer van hetzelfde.

De aflevering waarin Gökhan van school wordt gestuurd behandelt de keerzijde van de Nederlandse opvoedingsmoraal, waarin kinderen alleen bij hun ouders weggehaald kunnen worden als er iets heel ernstigs gebeurt. De vader van deze Turkse leerling heeft zijn zoon volstrekt niet in de hand. ,,Ik kan hem hier niet slaan, want dan komt de politie'', is een uitspraak waarin hij zijn pedagogisch concept verpakt. Uiteindelijk verliezen de school en de leerplichtambtenaar helemaal contact met de ouders. Gökhan (13) zwerft dit hele schooljaar al over straat. Half april, na de uitzending, moeten hij en zijn vader voor de rechtbank komen wegens ontduiking van de leerplicht. Ook daarna blijft het maar de vraag of de jongen ooit nog terugkeert in de schoolbanken.

De serie van regisseuse Suzanne Raes van TV Dits begint vanavond met een verhaal dat draait om een actuele discussie: hoe kan het toch dat de ene (Turkse) leerling het zo goed doet terwijl ze thuis geen stimulans krijgt, terwijl het met een andere (Marokkaanse) pupil juist andersom gaat. Volgende week draait het om de vraag: hoe houdt een beginnend lerares het hoofd boven water? Het is niet prettig als je bent opgeleid om les te geven en ontdekt dat je eerst maar moet zorgen dat ouders hun kinderen op tijd uit bed halen.

De serie wordt afgesloten met de hereniging van een Surinaams gezin. Dat is een feestelijk einde, maar misschien is het wel jammer dat er geen afsluitende uitzending komt. Hoe zal het bijvoorbeeld met Gökhan aflopen?

In een televisie-aanbod waarin onderwijs hoofdzakelijk wordt gezien als een mogelijkheid om incidenteel met leuke plaatjes van kindertjes ouwe koek op te warmen - een landelijke staking in het onderwijs heeft bij de redactie van het NOS Journaal dezelfde status als een bloemencorso, getuige het feit dat Pauline Broekema er als verslaggeefster op wordt afgestuurd - is 'Haagse Klasse' een lichtpunt. De serie wordt dan ook financieel gesteund door vier ministeries. Of dat een effectief middel is om de omroepen wakker te schudden is de vraag. Want waarom zouden ze ergens zelf veel geld in steken als je bovenop de rijksbijdrage nog eens extra centen kunt krijgen? Maar 'Haagse Klasse' is toch maar mooi binnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden