RecensieAck & Jerry van Rooyen

Twee weergaloze Haagse broers

null Beeld

Jazz
Metropole Orkest
Then and Now: The Artistry of Ack & Jerry Van Rooyen 1975-2020 (Zennez Records)
★★★★

Mischa Andriessen

Twee Haagse broers. De ene, Gerard ‘Jerry’ van Rooyen (1928-2009), werd opgeleid tot componist en zou uitgroeien tot een belangrijke orkestleider. De andere, Arie ‘Ack’ van Rooyen (1930), maakte naam als trompettist die zowel met jazz als klassiek repertoire geweldig uit de voeten kon. Rijkelijk laat werd aan Ack vorig jaar – op zijn negentigste! – de prestigieuze Boy Edgarprijs toegekend. Op de driedubbel-lp Then and Now is te horen hoe fenomenaal de talenten van beide broers op elkaar aansloten.

Als dirigent en arrangeur wist Jerry aan het Metropole Orkest een imposante rijkdom aan klankkleuren en -nuances te ontlokken. Minstens zo fraai is zijn subtiele spel met de dynamiek. Er is in de muziek steeds meer gaande dan op het eerste gehoor duidelijk is, omdat de luisteraar steeds vooraleerst door de zachtmoedige, maar nergens zoete melodieën wordt meegevoerd.

Dat is veelal de verdienste van Ack, die met een natuurlijke elegantie en een prachtige toon zonder opsmuk de melodie optimaal tot zijn recht laat komen. Twee van de drie platen bevatten oude opnamen die niet meer verkrijgbaar waren. Op de derde plaat staat recent materiaal met opnieuw een hoofdrol voor een breekbare, maar weergaloze Ack.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden