Review

Twee verloofdes, dus extra veel juwelen

We hoeven nauwelijks nog mooie woorden te wijden aan de reputatie van Ruth Rendell: ieder die deze rubriek leest kent ongetwijfeld haar naam en faam. Maar ze doet je toch altijd weer versteld staan, zoals in haar laatste boek 'Dubbel Leven'. Een afgezaagder thema is nauwelijks denkbaar: een seriemoordenaar die er buitengewoon netjes en fatsoenlijk uitziet leidt een dubbelleven: hij heeft onder een valse naam een apartement gehuurd boven een curiosityshop.

Willy Wielek

En dat de lezer al vanaf het begin weet wat voor vlees hij in de kuip heeft is ook allerminst origineel. Maar Ruth Rendell bevolkt haar verhaal met figuren die een voor een onze aandacht gevangen houden omdat ze zo echt zijn, ook al lijken het soms karikaturen. Inez, de eignaresse van de winkel, is de minst opvallende: zij is een rouwende weduwe die avond aan avond soelaas zoekt bij video's van haar overleden man, eens een beroemd tv-acteur. Maar dan hebben we Will, die de goedheid zelve is en nog mooi bovendien, maar niet geheel oké in de bovenkamer; zijn door schuldgevoel geteisterde tante; de immer vrolijke doch irritante Freddy met zijn verloofde, die voorwendt uit Omsk te komen en, vooral, de beeld- en beeldschone winkelhulp Zeinab, die met twee steenrijke mannen verloofd is en ze welhaast elke dag een kostbaar juweel aftroggelt. Van dubbelleven gesproken. Enfin, lezen dat boek!

'Vals Geweten' van Lesley Horton is een debuut en het is altijd fijn om een goede eersteling te ontdekken. Horton gaf jarenlang les op een school in een achterstandswijk in Londen en dat is goed te merken: ze weeft maatschappelijke vraagstukken door haar verhaal en ze is bijzonder goed op de hoogte van de diverse vormen die discriminatie en rassenwaan aan kunnen nemen: ze zijn niet aan blanken voorbehouden. Bij een verpleegtehuis wordt het lichaam gevonden van een jonge Pakistaanse vrouw. Als ze geïdentificeerd is, blijkt dat ze een kraamverpleegster is, die met haar man in isolement leefde. Want hij is een moslim en zij was een Sikh, dus werden ze door de wederzijdse families uitgestoten. En ze was drie maanden zwanger, iets wat haar man niet wist. Om het raciale vlechtwerk nog dichter te maken krijgt de leider van het onderzoek, Handford, assistentie van een Pakistaanse rechercheur, Khalid Ali, omdat Handford bij een vorige moordzaak (overigens ten onrechte) van racisme werd beschuldigd. Niet hij, maar Ali geeft blijk van vooringenomenheid: een moslim met een Sikh, dat wekt zijn afkeer op. Al deze verwikkelingen, net even anders dan je verwacht, maken de intrige levensecht en gelukkig is nergens sprake van teveel politieke correctheid die de spanning tekort zou kunnen doen. Dit boek ook lezen!

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden