Review

Twee jaaroverzichten: niet helemaal lood om oud ijzer

Han van Bree e. a.: Het aanzien van 1994; Spectrum, Utrecht; gebonden, 192 blz. - ¿ 27,50. Jaap Verschoor c. s.: Kroniek van '94; Agon, Amsterdam; gebonden, 124 blz. ¿ 26,50.

Beide hebben een zeker nut voor wie gaarne omziet naar wat in 1994 vrij algemeen als nieuws werd beschouwd. Beide zijn licht verteerbaar. De 'Kroniek', die in haar presentatie de krant nadoet, is wat gevarieerder en bevat meer kleingoed; 'Het aanzien' diept zijn onderwerpen iets meer uit, al wordt ook hier de snelle nieuwsconsument niet onaangenaam verrast door ingewikkelde analyses.

'Het aanzien' is kleiner van formaat, maar de 'Kroniek' telt minder pagina's. Beide zijn kwistig met illustraties (in 'Het aanzien' zijn die helaas niet voorzien van onder- of bijschriften, wel wordt er in de tekst naar verwezen).

Uitvoeriger is in de 'Kroniek' het zg. calendarium dat per maand aan de verslaggeving voorafgaat. Ook van de necrologieën heeft de Amsterdamse 'Kroniek' meer werk gemaakt, maar er ontbreken nogal wat namen - waaronder Barrault, Ionesco, Jungk, Cecile Dreesman en Maarten Vrolijk - die de concurrent uit Utrecht wel vermeldt. Het omgekeerde is zeldzamer.

Kortom, oud-nieuwsfans en lezers met een wat hoger ontwikkelde historische belangstelling die snel wat feiten en feitjes uit 1994 willen verifiëren, kunnen misschien geen van beide missen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden